Share |

Onko Donald Trump profeetta Sakarjan ennustama lopunajan "kelvoton paimen", Sak.11?

Kuvahaun tulos haulle trump

12 Sitten minä sanoin heille: "Jos teille hyväksi näkyy, niin antakaa minulle palkkani; jollei, niin olkaa antamatta". Niin he punnitsivat minun palkakseni kolmekymmentä hopearahaa.
13 Ja Herra sanoi minulle: "Viskaa se savenvalajalle, tuo kallis hinta, jonka arvoiseksi he ovat minut arvioineet". Niin minä otin ne kolmekymmentä hopearahaa ja viskasin ne Herran huoneeseen savenvalajalle.
14 Sitten minä katkaisin toisen sauvani, Yhteyden, purkaakseni veljeyden Juudan ja Israelin väliltä.
15 Sitten Herra sanoi minulle: "Ota vielä itsellesi hullun paimenen kapineet.
16 Sillä katso, minä olen herättävä maahan paimenen: hukkaantuneista hän ei pidä huolta, hajaantunutta hän ei etsi, ruhjoutunutta hän ei paranna, pystyssäpysyvää hän ei tue; mutta hän syö lihavien lihaa ja halkaisee niiden sorkat.
17 Voi hullua (KR 1992 kelvotonta) paimenta, joka lampaat hylkää! Käyköön miekka hänen käsivarteensa ja oikeaan silmäänsä. Hänen käsivartensa kuivettukoon, ja hänen oikea silmänsä soetkoon." (Sak. 11:12-17)

Tämä artikkeli edustaa kirjoittajan omia henkilökohtaisia näkemyksiä ja raamatuntulkintaa eikä sellaisena edusta mitään seurakuntaa tai uskonnollista suuntausta.

Jos artikkeli kiinnostaa sinua, voit jakaa sen eteenpäin oikeassa yläkulmassa olevilla nk. share-napeilla.

Juudaksen petos ja juutalaisten luopumus

Profeetta Sakarja kuvaa jakeissa 12-13 Juudaksen saamaa palkkiota Jeesuksen pettämisestä, vrt. Matt. 25:15. Sen jälkeen jakeessa 14 Sakarja kuvaa miten Juudaksen petoksen seurauksena yhteys Juudan ja vanhan Israelin uskon välillä purkautui, jae 14. Juutalaiset jäivät Israelin uskon ulkopuolelle, koska eivät vastaanottaneet Jeesusta Messiaana. Tästä apostoli Paavali toteaa;

6 Mutta ei niin, että Jumalan sana olisi harhaan mennyt. Sillä eivät kaikki ne, jotka ovat Israelista, ole silti Israel,
7 eivät kaikki ole lapsia sentähden, että ovat Aabrahamin siementä, vaan: "Iisakista sinä saat nimellesi jälkeläiset";
8 se on: eivät ne, jotka lihan puolesta ovat lapsia, ole Jumalan lapsia, vaan lupauksen lapset, ne luetaan siemeneksi. (Room. 9:6-8))

Vanhalla Israelin uskolla on kaksi tytärtä, juutalaisuus ja kristinusko. Näistä jälkimmäinen otti evankeliumin Jeesuksesta vastaan ja on jo pelastuksessa sisällä edustaen Iisakin jälkeläisiä, eli lupauksen lapsia. Juutalaiset eivät kuitenkaan ole vielä kääntyneet Messiaansa puoleen. Sekin päivä koittaa aikojen lopulla ja sitä apostoli Paavali kuvaa kuvaa seuraavasti;

25 Sillä minä en tahdo, veljet-ettette olisi oman viisautenne varassa-pitää teitä tietämättöminä tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus-hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisälle tullut,
26 ja niin kaikki Israel on pelastuva, niinkuin kirjoitettu on: "Siionista on tuleva pelastaja, hän poistaa jumalattoman menon Jaakobista.
27 Ja tämä on oleva minun liittoni heidän kanssaan, kun minä otan pois heidän syntinsä." (Room. 11:25-27)

Kun juutalaiset kääntyvät ja vastaanottavat Jeesuksen Messiaanaan, hekin tulevat oksastetuiksi takaisin vanhan Israelin uskon jaloon öljypuuhun ja niin "kaikki Israel" pelastuu, jae 26a. Tämä päivä on yhä vielä edessäpäin. Uudessa liitossa Herra ottaa juutalaistenkin synnit pois Jeesuksen antaman uhrin perusteella, jae 27.

Juutalaisten luopumuksen seurauksena juutalaisvaltio katosi maailmannäyttämöltä, mitä Jeesus kuvaa vertauksessaan kuninkaanpojan häistä;

7 Mutta kuningas vihastui ja lähetti sotajoukkonsa (Rooman neljä legioonaa) ja tuhosi nuo murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa (Jerusalemin).
8 Sitten hän sanoi palvelijoillensa: 'Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut (juutalaiset) eivät olleet arvollisia. (Matt. 22)

Juutalaisvaltio ilmestyi takaisin maailmannäyttämölle vasta 1900-luvulla. Vanhatestamentillinen käsite "lopun aika" alkaakin vasta silloin sionistisen aatteen alkaessa ajamaan juutalaisvaltion muodostamista Lähi-Itään, mikä johti Israelin valtion itsenäistymiseen 1948. Profeetta Sakarja alkaa kuvata lopun ajan tapahtumia heti seuraavissa jakeissa 15-17 alkaen. Jakeiden 14 ja 15 välillä on siten lähes kahden tuhannen vuoden aikaloikka. "Kelvoton (NKJV worthless) paimen" ilmestyy maailman näyttämölle juuri ennen Sak. 12:1-4 kuvattua suurta sotaa Jerusalemin hallinnasta, eli nk. Googin sotaa. Jerusalemia vastaa hyökänneet kansat lyödään, Sak. 12:9. Tämän sodan yhteydessä myös juutalainen kansa kääntyy ottamaan Jeesuksen Messiaakseen, Sak. 12:10. Kelvoton paimen ei voi olla lopunajan antikristus, koska antikristus ilmestyy vasta Googin sodan ja juutalaisten kääntymisen jälkeen.


Onko Donald Trump Sakarjan luvussa 11 kuvattu "kelvoton paimen"?

Se, että Herra lupaa jakeessa 16a herättää lopunajalla ko. paimenen juuri "maahan", kertoo siitä, että hän ei ole mikään tavallinen paimen, vaan nimenomaan maata tai valtiota hallitseva henkilö. Kelvottoman paimenen ominaisuudet ovat seuraavat;

Hukkaantuneista hän ei pidä huolta, hajaantunutta hän ei etsi, ruhjoutunutta hän ei paranna, pystyssäpysyvää hän ei tue; mutta hän syö lihavien lihaa ja halkaisee niiden sorkat.

Profeetan kuvaus kertoo paimenesta, joka ei välitä laumastaan, vaan tavoittelee ainoastaan etua itselleen, jae 16b. Paimenen oma etu ajaa lauman tarpeiden ohi. Lopulta paimen on oman edun tavoittelemisen takia jopa valmis hylkäämään laumansa;

 Voi hullua (KR 1992 kelvotonta) paimenta, joka lampaat hylkää!

  • Yhdysvallat on presidentti Trumpin kaudella ajanut omaa etuaan mm. vaatimalla muita Natomaita maksamaan enemmän puolustusliiton budjetista tai muuten ei Trumpin mukaan ole varmuutta siitä, että Yhdysvallat tukee muita jäsenmaita kriisitilanteessa niinkuin Naton 5. artikla edellyttää. Trump on siis uhannut muita Naton jäsenmaita hylkäämisellä Yhdysvaltojen oman edun vuoksi.
  • Lisäksi Yhdysvallat on ottanut välimatkaa muihin maihin hylkäämällä Pariisin ilmastosopimuksen, vaikka sen toteuttaminen on koko maailman etu. Trumpin mielestä sopimuksessa pysyminen tulee Yhdysvalloille liian kalliiksi.
  • Yhdysvallat vetäytyi myös Iranin ydinsopimuksesta, koska se katsoi sen olevan epäedullinen Yhdysvalloille. Muut sopimuksen allekirjoittajamaat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina sekä EU ovat ilmoittaneet pysyvänsä sopimuksessa. Iranin sopimuksen hylkääminen on saanut kiitosta Israelin lisäksi erityisesti Saudi-Arabialta, mihin Trump teki ensimmäisen ulkomaan virkamatkansa presidenttinä. Saudit on Iranin alueellinen kilpailija Persianlahdella. Yhdysvallat on tehnyt Saudien kanssa Trumpin kaudella jo 12,5 miljardin USD asekaupat ja Iranin ydinasehankkeen vastustaminen on erityisen tärkeä Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian kauppasuhteille.
  • Vielä Yhdysvallat asetti metalleille, alumiinille ja teräkselle tuontitullit, jotka koskevat sen omia läheisimpiä liittolaisia, Kanadaa, Meksikoa ja EU:ia. Tämäkin sen vuoksi, että Trump katsoo muiden maiden, myös läheisten liittolaismaiden, hyötyvän liikaa maiden välisessä kaupassa Yhdysvaltojen kustannuksella.

Trump on siis valmis hylkäämään liittolaisensa Yhdysvaltojen oman edun tavoittelemisen vuoksi. Hänen tunnettu iskulauseensa on "America first", eli Amerikka ensin. Tämä koskee sekä sotilaallista että myös taloudellista liittolaisuutta. Oman edun tavoittelemisen mukana "kelvoton paimen" tulee myös "halkaisemaan omiensa sorkat", eli aiheuttamaan korvaamatonta haittaa liittolaisilleen. Sorkan halkaisu kaventaa huomattavasti liikkumiskykyä ja vertauskuvallisesti tämä kuvaa Yhdysvaltojen asettamia talouspakotteita, jotka vaikuttavat samoin. Tämä johtaa vastakkain asetteluun paimenen ja lauman välillä ja lopulta myös liittoutuman purkautumiseen, kun paimen hylkää laumansa, jae 17a. Myös paimenen käy lopulta huonosti tämän takia, jae 17b.

Eurooppaneuvoston puheenjohtaja, Donald Tusk onkin kysynyt, että jos EU:lla on Donald Trumpin kaltainen ystävä, mihin se enää tarvitsee vihollisia? Transatlanttiset suhteet EU:n ja Yhdysvaltojen välillä ovat kovalla koetuksella, koska Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää vähät välittävän kansainvälisestä järjestyksestä.

Trump ja Israel  

Yhdysvallat on aina ollut Israelin vankkumaton ja paras liittolainen. Presidentti Obaman kaudella Yhdysvallat teki mm. sopimuksen Israelin kanssa, mikä takaa seuraavan 10 vuoden ajan Israelille 3,8 miljardia USD sotilaallista apua joka vuosi. Vertailun vuoksi Suomen puolustusmenot ovat noin 2,9 miljardia euroa, eli 3,36 miljardia USD/vuosi. Sopimuksen täytäntöönpano alkaa vuonna 2019. Määrä on yli puolet kaikesta Yhdysvaltojen ulkomaille antamasta vuotuisesta sotilasavusta.

Trump on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta on jättänyt sanomatta, mitä osaa kaupungista em. määrittely käsittää. Trump on myös siirtänyt Yhdysvaltojen suurlähetystön Jerusalemiin, mutta on samalla ilmoittanut, että tulevassa Yhdysvaltojen esittämässä rauhansopimuksessa "Israelin täytyy tehdä myönnytyksiä" vastineeksi siirrosta. Yhdysvallat esittää mediatietojen mukaan rauhansuunnitelmansa lähiaikoina ja jää nähtäväksi, mitä nämä "myönnytykset" tarkoittavat. Onko suunnitelma sellainen, minkä myös Israel voi hyväksyä? Vai hylkääkö "kelvoton paimen" taas laumansa? Rauhansuunnitelmaa tekemässä ollut Yhdysvaltojen korkea virkamies on sanonut, että "meidän suunnitelmamme ei ole Bibin suunnitelma" viitaten Israelin pääministeri Netanyahuun.

Harri Ahdesmäki

Tästä pääset takaisin etusivulle