Share |

Kamppailu Jerusalemista kiihtyy entisestään Yhdysvaltojen tunnustettua sen 6.12.2017 Israelin pääkaupungiksi

US President Donald Trump holds up a signed memorandum after he delivered a statement on Jerusalem from the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on December 6, 2017 as US Vice President Mike Pence looks on. (Saul Loeb/AFP)

6.12.2017 Yhdysvallat tunnusti ensimmäisenä maana koko maailmassa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi presidentti Trumpin toimesta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivänä. Myös Yhdysvaltojen lähetystö siirretään Tel Avivista Jerusalemiin. 6.12.2017 oli sinivalkoinen juhlapäivä Suomelle ja sitä se oli myös Israelille.

Kuvassa yllä presidentti Trump ja hänen allekirjoittamansa asiakirja 6.12.2017 Jerusalemin tunnustamiseksi Israelin pääkaupungiksi.

Kiista Jerusalemin asemasta kiihtyi YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyttyä joulukuussa 2016 päätöslauselman 2334, missä Israelia kielletään enää rakentamasta siirtokuntiaan Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Yhdysvallat ja Obaman hallinto ei käyttänyt veto-oikeuttaan, vaikka kyseessä oli Israelin vastainen päätös. Tämä kuvaa Yhdysvaltojen turhautumista Israelin siirtokuntapolitiikkaa kohtaan. Yleinen mielipide kääntyy Israelia vastaan. Varsinainen kipinä tilanteen kärjistämiseksi kuitenkin tuli, kun Temppelivuorelta käsin tehtiin 14.7.2017 terrori-isku sinne salakuljetettujen aseiden avulla. Iskussa sai surmansa kaksi aluetta valvovaa Israelin rajapoliisia. Israel asensi iskun jälkeen kaikille alueelle vieville porteille metallinpaljastimet estääkseen vastaavaa toistumasta. Aluetta hallinnoiva islamilainen säätiö, Jordanian asettama waqf, kuitenkin katsoi sen merkitsevän Israelin yritystä lisätä muslimien alueelle menon kontrolloimista ja kieltäytyi kulkemasta metallinpaljastimien läpi. Sen jälkeen levottomuus on eskaloituitunut. Kiista Jerusalemista tulee kulminoitumaan juuri sen keskellä olevan Temppelivuoren hallintaan.

Kesällä 2017 tulee kuluneeeksi 50 vuotta siitä, kun Israel valtasi Itä-Jerusalemin ja Temppelivuoren nk. Kuuden päivän sodassa. Vuosi 2017 on myös Israelin valtion perustamisen mahdollistaneen Balfourin julistuksen 100-vuotisjuhlavuosi sekä juutalaisten uskonnollinen riemuvuosi 5777.


Yhdysvaltojen presidentin, Donald Trumpin, tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi Suomen 100-vuotis itsenäisyyspäivänä 6.12.2017, kiista Jerusalemin asemasta sai aivan uuden käänteen. Palestiinalaiset, Jordania, Turkki ja muut islamilaiset maat ovat kiivaasti arvostelleet Yhdysvaltojen päätöstä. Arvostelijoiden joukossa ovat myös mm. Ranskan presidentti Macron ja EU:n ulkoasiain korkea edustaja, entinen italialainen vasemmistopoliitikko, Federica Mogherini.


1.Kiistan aihe

2 Katso, minä (Herra) tahdon Jerusalemin tehdä unimaljaksi (hepr. ra`al) kaikille kansoille siinä ympärillä (hepr. cacib); sillä sen pitää myös Juudaa kohtaaman, kuin Jerusalem piiritetään.
3 Ja sillä ajalla tahdon minä (Herra) Jerusalemin tehdä kaikille kansoille kuormakiveksi; niin monta kuin häntä siirtää tahtovat, pitää itsensä siihen rikki repimän; sillä kaikki pakanat maan päällä (kaikki ei juutalaiset kansat) kokoontuvat häntä vastaan. (Sak. 12:2-3, KR 1776)

Profeetta Sakarja ennustaa Jerusalemin tulevan aikojen lopussa unimaljaksi ja kuormakiveksi kaikille kansoille. Vanha kirkkoraamattu 1776 on kääntänyt jakeet 2-3 tarkasti alkutekstiä noudattaen, joten tutkimme jakeita sen perusteella. Jakeen kaksi heprean sana ra`al voidaan kääntää myös "myrkkymalja/juovuttava malja". Jerusalem muodostuu myrkkymaljaksi ensin "kaikille kansoille siinä ympärillä", jae 2, eli Israelia ympäröiville, tällä hetkellä islamilaisille kansoille, ja myöhemmin "kaikille pakanakansoille maan päällä", eli koko maailmalle, jae 3. Ilmaisu "kaikille pakanakansoille" osoittaa Jerusalemin tilanteen  kärjistymisen kuuluvan meidän aikaamme, sillä vasta nyt, tiedonvälityksen ollessa reaaliaikaista koko planeetallamme, on mahdollista, että "koko maailma" voi kokoontua Jerusalemia vastaan. Koskaan aiemmin historiassa ei näin ole voinut tapahtua.

Jakeessa kaksi käytetään heprean sanaa "cacib", mikä tarkoittaa kirjaimellisesti "ympärillä olevaa". NKJV kääntää sanan "all the surrounding peoples", mikä tarkoittaa Israelin ympärillä olevia kansoja Lähi-Idässä. Tämä tulee erottaa jakeen kolme "kaikista kansoista", "all nations of the world", mikä tarkoittaa koko maailmaa. Sen voidaan ymmärtää tänä päivänä tarkoittavan myös Yhdistyneitä kansakuntia, eli YK:ta.

Koko maailman kokoontuminen Israelia vastaan voi tapahtua vain YK:n kautta. Syksyllä 2016 YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon hallintoneuvosto hyväksyi ensin Jerusalem-päätöslauselman, missä kiistetään Jerusalemin temppelivuorella olevan mitään historiallista yhteyttä juutalaisuuteen ja joulun alla 2016 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman, missä Israelia kielletään enää rakentamasta siirtokuntiaan Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa sekä todettiin niiden rikkovan räikeästi kansainvälistä lakia. Yhdysvallat jätti tuolloin käyttämättä veto-oikeuttaan estääkseen päätöslauselman.


Kaikki muuttui tammikuussa 2017, kun presidentti Donald Trump aloitti virkakautensa Valkoisessa talossa. Trump vieraili Lähi-Idässä ja Israelissa toukokuussa 2017 ja ryhtyi sen jälkeen voimakkaasti ajamaan rauhaa osapuolten välille. Asia sai aivan uuden käänteen joulukuun 6. päivä, kun Yhdysvallat ensimmäisena maana maailmassa tunnusti Jerusalemin virallisesti Israelin pääkaupungiksi. Vaikka asiaa ei ääneen sanottu, vaikutti siltä, kuin Yhdysvallat rauhantunnustelujen jälkeen olisi nähnyt nk. kahden valtion ratkaisun mahdottomaksi toteuttaa. Trumpin hallinto ei julkilausumassaan ottanut mitään kantaa osapuolten väliseen kiistaan rajoista tai siirtokuntien asemasta.


Syy, miksi Jerusalemista tulee "myrkkymalja ja kuormakivi" tulee ilmi jakeessa kolme "niin monta kuin häntä siirtää tahtovat", eli kiistan ytimessä on Jerusalemin aseman sekä rajojen ja hallinnan siirto. Jae 6b vahvistaa asian;

6 Sinä päivänä minä teen Juudan sukuruhtinaat (Israelin eduskunta, Knesset) ikäänkuin tulipannuksi puitten sekaan ja ikäänkuin tulisoihduksi lyhteitten sekaan, ja he kuluttavat oikealta ja vasemmalta, kuluttavat kaikki kansat yltympäri (Israelia ympäröivät kansat). Ja Jerusalem saa yhäti asua paikoillansa-Jerusalemissa. (Sak. 12:6, KR 1933).

Raamatussa ja erityisesti VT:ssa "Jerusalem" viittaa ensisijaisesti siellä olevaan Jumalan temppeliin, mikä sijaitsi Temppelivuorella. Siksi Sakarjan 12. luvun jakeissa 2-3 esitetty ennuste Jerusalemista viittaa ensisijaisesti sen keskellä olevaan Temppelivuoreen. Jakeet voitaisiin kääntää vapaasti nykytilanteeseen sidottuna myös;

2 Katso, minä (Jumala) tahdon Jerusalemin tehdä myrkkymaljaksi (tai juovuttavaksi maljaksi) kaikille (islamilaisille) kansoille siinä ympärillä; sillä sen pitää myös Israelia kohtaaman, kuin Jerusalemin asemasta kiistellään.
3 Ja sillä ajalla tahdon minä Itä-Jerusalemin hallinnan tehdä kaikille kansoille kuormakiveksi; niin monta kuin sen ja Temppelivuoren hallintaa siirtää tahtovat, pitää itsensä siihen rikki repimän; sillä kaikki kansat maan päällä kokoontuvat Israelia vastaan. (Sak. 12:2-3)

Greenline.jpg

Palestiinalaiset vaativat Itä-Jerusalemia tulevan Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Heidän vaatimukseensa kuuluu, että Israelin on vetäydyttävä nk. vihreälle tulitaukolinjalle (green line ylläolevassa kuvassa), eli vuoden 1967 rajalle, mikä jakoi kaupungin ennen Kuuden päivän sotaa. Kuuden päivän sodassa Israel valtasi Itä-Jerusalemin ja Temppelivuoren 7.6.1967. Siitä lähtien Itä-Jerusalem on ollut Israelin hallinnassa ja Israel julisti sen vuonna 1980 "ikuiseksi ja jakamattomaksi pääkaupungikseen", mitä kansainvälinen yhteisö ei ole kuitenkaan hyväksynyt. Israel on laajentanut viime vuosina siirtokuntiaan Itä-Jerusalemissa vastauksena palestiinalaisten vaateelle. Siirtokunnat on todettu kansainvälisen lain vastaisiksi, mutta Israel on kiistänyt sen. Ennen vuotta 1967 Temppelivuorelle pääsivät menemään vain muslimit, mutta Israelin vallattua alueen on kaikilla ollut oikeus päästä sinne turisteina riipppumatta etnisestä tai uskonnollisesta taustastaan, siis myös kristityillä ja juutalaisilla. Kuitenkin vain muslimeilla on vallitsevan "status quon" mukaan oikeus rukoilla siellä. Temppelivuoren aluetta hallinnoi Jordanian asettama islamilainen säätiö, waqf, mutta alueen turvallisuudesta vastaavat Israelin rajapoliisit.

Palestiinalaisten vaatimus on saanut vastakaikua maailmalla ja jo 136 YK:n jäsenvaltiota on tunnustanut Palestiinan valtion. Sen teki myös Ruotsi vastavalitun uuden hallituksen ensi toimena syksyllä 2014. Ruotsi tunnusti Palestiinan valtion ensimmäisenä EU-maana. Uusi EU:n korkea ulkopoliittinen edustaja, italialainen Federica Mogherini, totesi vierailtuaan Länsirannalla marraskuun alussa 2014, että Itä-Jerusalemin tulisi olla Palestiinan valtion pääkaupunki. Paine Itä-Jerusalemin asemasta kasvaa.

Turkki on haastanut keväällä 2017 Jordanian Hasemiittisen kuningaskunnan Jerusalemin pyhien paikkojen suojelijana. Se on samalla panostanut miljoonia dollareita tukeakseen Itä-Jerusalemin arabeja taloudelllisesti ja islamin kulttuuriin liittyen vahvistaakseen Erdoganin hallituksen vaikutusvaltaa heidän keskuudessaan. Jerusalemin paikallishallinnon edustajat toteavat, että suurin haaste Jordanialle liittyen Temppelivuoren islamilaiseen hallintoon tulee Turkista.

21.6.2017 Entinen Israelin ulkoministeriön kansliapäällikkö Alon Liel varoittaa, että Jerusalemista voi tulla diplomaattinen kriisi Turkin kanssa. Turkki rahoittaa parhaillaan 63 eri projektia Itä-Jerusalemissa ml. palestiinalaisryhmää, joka on palkattu häiritsemään Temppelivuorella vierailevia juutalaisia. Ryhmä tunnetaan nimellä Mourabitoun. Siihen kuuluu useita satoja miehiä ja naisia, joille maksetaan noin 1000 USD kuukaudessa.


Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Israelin vierailua seuraavana päivänä, 24.5.2017, pääministeri Netanyahu totesi puhuessaan Knessetille "Jerusalem Day" tapahtumassa, että "Temppelivuori tulee pysymään ikuisesti Israelin hallinnassa eikä Jerusalemia tulla enää koskaan jakamaan". Oliko Netanyahu keskustellut asiasta Trumpin kanssa ja mikä sai hänet antamaan tämän lausunnon heti vierailun jälkeen?


2. Kiista kärjistyy

Kiistaa on viime aikoina kärjistänyt äärioikeistolaisten juutalaisten vaatimus, että myös juutalaisilla tulisi olla oikeus rukoilla Temppelivuorella. Tähän asti siellä on vallinnut ns. status quo, eli juutalaiset ja kristityt saavat vierailla Temppelivuoren alueella, mutta heidän ei ole sallittu rukoilla siellä. Osa heistä kuuluu myös Israelin eduskuntaan, Knessetiin, ja pitääkseen hallituskoalition koossa pääministeri Netanyahu on vaikeassa tilanteessa. Hän on julkisuudessa ilmoittanut, ettei Israelin hallituksella ole mitään suunnitelmia muuttaa Temppelivuorella olevaa käytäntöä, mikä on vallinnut vuodesta 1967 lähtien. Lokakuun lopulla 2015 pääministeri Netanyahu kielsi Knessetin jäseniltä vierailun Temppelivuorella estääkseen tilanteen kärjistymisen. 

yehuda_glick.jpgOikeistolainen, Yhdysvalloissa syntynyt rabbi, Yehuda Glick, (kuvassa) yritettiin murhata ampumalla 29.10.2014 pidettyään puheen Menachen Begin Heritage Centerissä Jerusalemissa. Glickiin osui neljä laukausta, mutta hän on myöhemmin toipunut vammoistaan ihmeenomaisesti. Israelin poliisi jäljitti ampujan ja hän sai surmansa tulitaistelussa Abu Torin kaupunginosassa Itä-Jerusalemissa.

Glick on vaatinut kaikille uskonnoille oikeutta paitsi vierailla, myös rukoilla Temppelivuorella. Hän pyrkii tekemään Temppelivuoresta "Kaikkien kansojen rukoushuoneen" (House of prayer for all Nations), missä kaikilla, myös juutalaisilla, olisi yhtäläiset oikeudet toteuttaa omaa uskontoaan, vrt. Jes. 56:7;

7 ne minä tuon pyhälle vuorelleni (Jerusalemin temppelivuorelle) ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.

Glickin mukaan nykyinen käytäntö, mikä sallii oikeuden rukoilla vain muslimeille, syrjii Israelin kansalaisia ja asettaa heidät eri asemaan uskontonsa perusteella. Se on myös vastoin Israelin ja Jordanian välistä rauhansopimusta, missä 9. artiklan kolmas kappale takaa kaikille kolmelle monoteistiselle uskonnolle oikeuden sekä sisäänpääsyyn että myös rukoilemiseen Jerusalemin kaikilla pyhillä paikoilla, ml. Temppelivuori. Glickin vaatimus on raivostuttanut palestiinalaisia ja koko islamilaista maailmaa. He pelkäävät, että Israel tulisi suostumaan vaateeseen ja lainsäädännön kautta sallivan myös kristityille ja juutalaisille oikeuden rukoilla Temppelivuorella Israelin ja Jordanian välisen rauhansopimuksen mukaisesti.

Yehuda Glick nousi Israelin parlamentin, Knessetin, jäseneksi 25.5.2016 oikeistopuolue Likudin riveistä. Knessetin jäsenenä hän joutui kunnioittamaan pääministeri Benjamin Netanyahun kieltoa, minkä mukaan parlamentin jäsenet eivät saa vierailla Temppelivuorella. Ennen parlamenttiin siirtymistään Glick kuitenkin toisti vaatimuksensa, että kaikilla uskonnoilla, juutalaiset ml., tulisi olla oikeus rukoilla Temppelivuorella. 

Israeliin on perustettu järjestö HaLiba edistämään juutalaisten oikeutta mennä Temppelivuorelle tasaveroisesti rukoilemaan niinkuin muidenkin uskontojen edustajat. Yehuda Glick johtaa järjestöä.

David_M._Friedman.jpgYhdysvaltojen presidentiksi marraskuussa 2016 valittu Donald Trump on ilmoittanut 20.1.2017 alkavalla virkakaudellaan vahvistavansa kongressin vuonna 1995 esittämän lain, missä koko Jerusalem tunnustetaan Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi ja siirtävänsä Yhdysvaltojen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Tosin näin ovat luvanneet kampanjansa aikana myös Trumpia edeltäneet presidentit, mutta lupaus on jäänyt sittemmin kaikilta lunastamatta. Trump on määrännyt Israelin uudeksi suurlähettilääksi David M. Friedmanin (kuvassa). Friedman suhtautuu myötämielisesti Israelin harjoittamaan siirtokuntapolitiikkaan, mikä tuomittiin 23.12.2016 YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa nro 2334. Siinä tuomitaan Israelin siirtokunnat Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa "kansainvälisen oikeuden räikeänä rikkomisena". 

21.-22.5.2017 Trump vieraili Israelissa ja tapasi sekä pääministeri Netanyahun että myös palestiinalaisten puhemiehen Mahmoud Abbasin. Trump on ilmoittanut, että hän pystyy "tekemään diilin" Israelin ja palestiinalaisten välillä, mikä johtaisi rauhansopimukseen. Se voi myös johtaa katastrofiin, koska kysymys Itä-Jerusalemin ja Temppelivuoren hallinnasta on molemmille osapuolille se ratkaiseva asia, eikä siihen löydy kompromissia. Lopulta Yhdysvaltojen tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi 6.12.2017 näyttää siltä, että Trump olisi luopunut "diilin" tekemisestä todettuaan sen mahdottomaksi. Trumpin hallinto jättikin osapuolten vastuulle kiistan sovittelun ilmoittaen vain tukevansa niitä neuvotteluissa "kaikin mahdollisin tavoin".

US President Donald Trump visits the Western Wall, Monday, May 22, 2017, in Jerusalem. (AP Photo/Evan Vucci)

Presidentti Donald Trump Itkumuurilla 22.5.2017.

Trump vieraili ensimmäisenä Yhdysvaltojen presidenttinä Itkumuurilla viettäen siellä lyhyen rukoushetken. Päivää Trumpin vierailun jälkeen, 23.5, pääministeri Netanyahu totesi puheessaan Knessetille, että Trumpin vierailu Itkumuurilla "teki mitättömäksi Unescon propagandan ja valheet" liittyen Temppelivuoren asemaan. Unescon hallintoneuvosto hyväksyi syksyllä 2016 Jerusalem-päätöslauselman, missä kiistetään Jerusalemin temppelivuorella olevan mitään historiallista yhteyttä juutalaisuuteen. Netanyahu ilmoitti Trumpin vierailun jälkeen myös, että "Temppelivuori tulee ikuisesti pysymään Israelin hallinnassa eikä Jerusalemia tulla enää koskaan jakamaan". Mitä he olivat asiasta keskustelleet, sitä ei tiedetä.

2.7.2017 Pääministeri Netanyahu kumoaa päätöksensä estää Israelin kansanedustajia vierailemasta Temppelivuorella 7 päivän ajaksi heinäkuussa 2017. Päätös on koeluontoinen ja sen jälkeen harkitaan jatketaanko sitä. Netanyahu teki päätöksen sen jälkeen kun Likudin kansanedustaja Yehudah Glick oli vedonnut maan korkeimpaan oikeuteen vierailukiellon kumoamiseksi. Glick kannattaa juutalaisten oikeutta rukoilla temppelivuorella. Tällä hetkellä se on estetty paikalla vuodesta 1967 vallinneen status quon perusteella, minkä mukaan juutalaisilla on oikeus vierailla temppelivuorella, mutta he eivät saa rukoilla siellä. Sakarjan 12. luku mainitsee Knessetin kansanedustajat lopun aikaa koskevan profetian jakeissa 5-6 (the governors of Judah), joten heidän tekemisiään Temppelivuorella on hyvä tarkastella huolellisesti.

Temppelivuoren terrori-isku kärjistää tilanteen heinäkuussa 2017

14.7.2017 Kaksi israelilaispoliisia surmattiin Temppelivuorella klo 07.00 aamulla tapahtuneessa terroristihyökkäyksessä. Kolme hyökännyttä terroristia ammuttiin. He olivat salakuljettaneet aseet Temppelivuoren alueelle iskua edeltäneinä päivinä. Se oli mahdollista, koska muslimien käyttämillä sisääntuloporteilla ei ollut käytössä matallinpaljastimia. Ainoa metallinpaljastin oli sijoitettu nk. Mughrabiportille, minkä kautta alueelle kulkivat juutalaiset ja kristityt turistit. Israel sulki Al-Aqsan moskeijan iskun jälkeen etsiessään siellä vielä mahdollisesti olevia aseita. Al-Aqsan moskeijan ollessa suljettuna muslimit joutuivat pitämään perjantairukouksensa Temppelivuoren ulkopuolella, ensi kerran sitten vuoden 1969. Jerusalemin korkeimman islamilaisen neuvoston presidentti, Sheikh Ekrima Sabri, kutsui Lions Gaten puheessaan kaikkia maailman muslimeja tulemaan Jerusalemiin vapauttamaan se miehittäjän vallasta. Sabri pidätettiin puheensa jälkeen.

PM Netanyahu ilmoitti, että Temppelivuori avataan jälleen sunnuntaina 16.7 klo 12, mutta kuitenkin niin, että turvatarkastukset järjestetään kaikilla yhdeksällä alueelle vievällä portilla. Aiemmin esim. metallinpaljastimia on käytetty vain nk. Mughrabiportilla, minkä kautta alueelle menevät kaikki muut kuin muslimit. Uudet turvatarkastukset tulevat jatkossa rajoittamaan alueelle pääsevien muslimien määrää ja aiheuttavan jonoja. Aiemmin Temppelivuorelle on päässyt rukoilemaan useita kymmeniä tuhansia, jopa 100.000, muslimia islamin juhlapyhinä. Jatkossa turvatarkastukset vähentävät tätä määrää merkittävästi. Se taas tulee nostamaan kovia vastalauseita kaikkialta islamilaisesta maailmasta, etenkin Jordaniasta, mikä hallinnoi islamin pyhiä paikkoja Temppelivuorella. Israel vastaa kuitenkin sen turvallisuudesta.

PM Netanyahu määräsi aiemmin, että Knessetin kansanedustajille sallitaan pääsy Temppelivuorelle seitsemän päivän ajaksi alkaen 23.7, mutta uudessa tilanteessa se on epävarmaa. Kansanedustajilta on pääsy kielletty Temppelivuorelle marraskuusta 2015 lähtien silloin puhjenneiden levottomuuksien takia. Arabit epäilivät Israelin muuttavan Temppelivuorella vallitsevaa nk. status quota oikeistolaisten kansanedustajien vierailujen seurauksena.

Templemount.jpg

Yllä Israelin rajapoliisit partioivat Temppelivuorella. Taustalla Kalliomoskeija ja takana oikealla Al Aqsan moskeija.

17.7.2017 Temppelivuorta hallinnoiva islamilainen waqf järjestö ei hyväksy muslimien sisääntuloporteille asennettuja metallinpaljastimia ja kieltäytyy menemästä niiden läpi alueelle kehoittaen samalla muitakin muslimeja toimimaan samoin. Israelin mukaan asiasta ei neuvotella, koska se on turvallisuuskysymys. Maanantaina 17.7 Temppelivuorella vieraili enimmäkseen vain  juutalaisia, jotka ensi kertaa vuosikymmeniin saivat kulkea siellä rauhassa ilman islamilaisen waqfin vartiointia.

18.7.2017 Knessetissä on edennyt lakialoite, jonka mukaan tarvitaan 80%, eli kolme neljäosaa kansanedustajista, jos halutaan luopua osastakaan Itä-Jerusalemin alueesta tulevaisuudessa. Lakialoitteella halutaan turvata Jerusalem Israelin jakamattomana pääkaupunkina.

21.7.2017 Tuhannet osoittavat mieltään Israelia vastaan Istanbulissa, Ammanissa ja Beirutissa. Vastalauseet johtuvat Israelin Temppelivuoren sisäänkäynneille asettamista metallinpaljastimista, joiden katsotaa loukkaavan alueella vallinnutta status quota. On hämmentävää nähdä miten Herra toteuttaa Sak. 12:2 profetiaa silmiemme edessä;

"Katso, minä (Herra) teen Jerusalemin juovuttavaksi (tai myrkky-) maljaksi kaikille ympärillä oleville kansoille, ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä."

22.7.2017 Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas sanoi katkaisseensa Temppelivuoren kiistasta johtuen kaiken yhteydenpidon Israelin kanssa. Abbas myös julisti "taistelun Jerusalemista alkaneen" ja ettei se lopu ennen kuin "Al-Aqsa on vapautettu Israelin miehityksestä". "Al-Aqsalla palestiinalaiset tarkoittavat myös samannimisen moskeijan lisäksi koko aluetta, mitä he kutsuvat myös Haram al-Sharifiksi (Noble sanctuary). Perimätiedon mukaan profeetta Muhammed nousi sieltä yöllisessä näyssään taivaaseen.

25.7.2017 Israel alkoi purkaa Tempppelivuoren alueelle pystytettyjä metallinpaljastimilla varustettuja portteja, joiden läpi muslimit kieltäytyivät kulkemasta. Niiden sijaan alueelle asennetaan korkearesoluutioisia kameroita, jotka kykenevät ilmaisemaan myös kätkössä olevia esineitä. Huipputekniikkaan investoidaan kymmeniä miljoonia dollareita.

25.7.2017 Palestiinalaisten puhemies Mahmoud Abbas ja Temppelivuorta hallinnoiva, Jordanian asettama, islamilainen waqf ilmoittavat, että he eivät hyväksy mitään muutosta alueen turvallisuusjärjestelyihin. Uusia turvakameroita ei myöskään hyväksytä, vaan kaikki on palautettava ennalleen niinkuin ne olivat ennen 14.7 terrori-iskua.

26.7.2017 Erdogan ja Netanyahu sanasodassa keskenään Temppelivuoren tilanteesta. Erdogan syyttää Israelia liiallisesta voimankäytöstä ja yrityksestä ottaa täysi kontrolli Temppelivuorella. Netanyahu kysyy, mitä sanottavaa Erdoganilla on kurdeille ja Kyproksen kreikkalaisille ja nimeää Erdoganin "viimeiseksi henkilöksi neuvomaan Israelia". Abbas kutsuu väkeä suurmielenositukseen ensi perjantaiksi.

 27.7.2017 Jerusalemin mufti Mohammed Hussein ja palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas julistivat, että muslimien rukouskielto al-Aqsassa on päättynyt. Julistus tuli sen jälkeen, kun Israelin poliisi oli purkanut kaikki ylimääräiset turvajärjestelyt, mitkä oli asennettu alueelle siellä 14.7 tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Turvajärjestelyjen purku on aiheuttanut Israelissa kovaa arvostelua. Sen on katsottu merkitsevän "antautumista terrorismin edessä".

Lion_gaten_turvajarjestelyja_puretaan.jpg

Lion Gaten turvajärjestelyjä puretaan.

28.7.2017 Yli sata palestiinalaista ja 10 poliisia loukkaantui torstai-illan ja -yön mellakoissa Jerusalemissa, kun tuhannet palestiinalaiset palasivat al-Aqsaan 12 päivän boikotoinnin jälkeen. Poliisi on levottomuuksien vuoksi kieltänyt alle 50 vuotiailta palestiinalaismiehiltä pääsyn Temppelivuoren alueelle perjantaina. Jerusalemin alueelle on tuotu huomattavasti lisää poliiseja tukahduttamaan mellakoita.

29.7.2017 Presidentti Donald Trump soitti Jordanian kuninkaalle, Abdullah II:lle ja keskusteli tämän kanssa Temppelivuoren tilanteesta. Trump ei ole suoraan puhunut Netanyahun tai Abbasin kanssa asiasta. Abdullah kiitti Trumpia tämän tuesta tilanteen rauhoittamiseksi. Hän myös sanoi, että Jordanian historiallinen tehtävä on estää Haram al-Sharifin (Temppelivuori) "juutalaistaminen". 

30.7.2017 PM Netanyahu puolusti päätöstään poistaa metallinilmaisimet muslimien sisäänkäynneiltä Temppelivuorelle. Hän sanoi Israelin asentavan alueelle noin 28 miljoonan USD arvosta uutta valvontatekniikkaa kuuden kk kuluessa. Netanyahu ei täsmentänyt minkälaista tekniikkaa alueelle asennetaan.

30.7.2017 Istanbulissa kymmenet tuhannet osoittivat mieltään Israelia vastaan laulaen "hit, hit sionists" (iske, iske sionisteja vastaan) protestoidessaan Israelin viimeaikaisia toimia vastaan Jerusalemin Temppelivuorella. Mielenosoitus oli tarkoitettu solidaarisuuden osoitukseksi palestiinalaisille. Mielenosoittajat kantoivat Turkin ja Palestiinan lippuja.

A general view shows protesters waving Turkish and Palestinian flags during a demonstration in Istanbul on July 30, 2017, to protest against measures taken by Israel in Jerusalem and to show solidarity with the Palestinians. (AFP PHOTO / YASIN AKGUL)

Israelin vastainen mielenosoitus Istanbulissa 30.7.2017.

1.8.2017 Yli tuhat juutalaista vieraili Temppelivuorella viettämässä Tisha B`Av juhlaa molempien paikalla olleiden temppelien tuhon muistoksi 586 eKr. ja 70 jKr. Määrä on yhden päivän juutalaisvierailujen ennätys. Juutalaiset menivät alueelle Mughrabiportin kautta, mikä on varustettu metallinilmaisimilla. Muslimien käyttämillä porteilla ei metallinilmaisimia enää ole.

14.8.2017 Knessetin jäsen, kansanedustaja Yehuda Glick vaatii PM Netanyahua perumaan päätöksensä estää Israelin kansanedustajien vierailut Temppelivuorella. Glick siirsi toimistonsa väliaikaisesti Temppelivuoren sisäänkäynnin edustalle vahvistaakseen vaatimustaan.

25.8.2017 Yhdysvaltojen delegaatio saapui Israeliin presidentti Trumpin vävyn, Jared Kushnerin johdolla, tavoitteena käynnistää rauhansopimukseen tähtäävät neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Delegaation mukaan "kahden valtion ratkaisu" ei ole neuvotteluiden lähtökohta. 

29.8.2017 Turkin presidentti Erdogan ja Jordanian kuningas Abdullah II vaativat Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin "kahden valtion ratkaisua", mikä perustuu vuoden 1967 kesäkuun rajoihin ja Itä-Jerusalemia tulevan Palestiinalaisvaltion pääkaupungiksi.

1.10.2017 Turkin presidentti Erdogan syytti Israelia ja sen turvallisuuspalvelu Mossadia Irakin kurdien itsenäistymiseen liittyvän kansanäänestyksen järjestämisestä. Israel ja pääministeri Netanyahu kiistivät syytökset jyrkästi.

13.10.2017 Yhdysvallat erosi YK:n alaisen järjestön UNESCOn jäsenyydestä vastalauseena sen Israel vastaisuudelle. Syksyllä 2016 YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon hallintoneuvosto hyväksyi ensin Jerusalem-päätöslauselman, missä kiistetään Jerusalemin temppelivuorella olevan mitään historiallista yhteyttä juutalaisuuteen.

Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi 6.12.2017

1.12.2017 Amerikkalaisen uutistoimisto Axiosin mukaan kaksi anonyymiä lähdettä Valkoisesta talosta on ilmoittanut, että presidentti Trump pitää ensi keskiviikkona 6. joulukuuta puheen, missä hän tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Jos niin käy, palestiinalaiset voivat vastavetona julistaa valtionsa itsenäiseksi.

3.12.2017 PA:n presidentti Mahmoud Abbas ilmoitti Yhdysvalloille, että Jerusalemin julistaminen Israelin pääkaupungiksi ja/tai USA:n lähetystön siirtäminen Tel Avivista Jerusalemiin "tappaisi" rauhanneuvottelut Israelin kanssa. Presidentti Trumpilla on maanantaipäivä aikaa viivästyttää vuonna 1995 annettua lakia, mikä siirtäisi lähetystön Jerusalemiin. Joidenkin lähteiden mukaan Trump viivästyttäisi lakia maanantaina, mutta ilmoittaisi keskiviikkona 6.12 Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

5.12.2017 Presidentti Trump ei maanantaina 4.12 viivästyttänyt lakia, mikä määrää USA:n lähetystön siirtämisen Tel Avivista Jerusalemiin. Sen sijaan Valkoisesta talosta ilmoitettiin, että Trump antaa asiaa koskevan julistuksen lähipäivinä.

5.12.2017 Presidentti Trump soitti PA: presidentti Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle ja ilmoitti heille siirtävänsä USA:n suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Abbas ilmoitti, että Palestiinan valtiota ei ole ilman Itä-Jerusalemia sen pääkaupunkina. Ks. artikkeli "Mitä Israelissa tapahtuu seuraavaksi". Abbas vetosi mm. Vatikaaniin ja Venäjään pyytäen niitä vaikuttamaan presidentti Trumpiin.

5.12.2017 Sen jälkeen, kun presidentti Trump ilmoitti siirtävänsä lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin, Turkin presidentti Erdogan sanoi Jerusalemin statuksen muuttamisen "olevan punainen linja" muslimeille ja sen seurauksena Turkin katkaisevan diplomaattisuhteensa Israelin kanssa. “Mr. Trump! Jerusalem is a red line for Muslims,” totesi Erdogan televisioidussa puheessaan omalle puolueelleen.

US President Donald Trump holds up a signed memorandum after he delivered a statement on Jerusalem from the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC on December 6, 2017 as US Vice President Mike Pence looks on. (Saul Loeb/AFP)

6.12.2017 Yhdysvallat tunnusti ensimmäisenä maana koko maailmassa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi presidentti Trumpin toimesta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivänä. Myös Yhdysvaltojen lähetystö siirretään Tel Avivista Jerusalemiin. Trumpin mukaan tämä ei kuitenkaan vaikuta Temppelivuoren nk. status quohon. 


Se, että Yhdysvaltojen tunnustus annettiin juuri Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivänä ei ehkä ole sattumaa. Messiaan ensimmäisessä tulemuksessa hän tuli Jerusalemiin silloisen "pyhän maan", eli Israelin pohjoisosasta, Galileasta. Galileassa sijaitsi maan vesivarasto, eli Genesaretin järvi. Vesi symboloi elämää ja evankeliumia, vrt. Jes. 44:3-4 ja Jer. 2:13. Seurakunnan aikana evankeliumi ja sen myötä "pyhän maan rajat" on laajentunut maailman ääriin asti. Israelista pohjoiseen "maailman ääressä" sijaitsee Suomi, mikä tunnetaan ennen muuta myös tuhansien järvien maana. On mahdollista, että Messiaan toisessa tulemuksessa evankeliumi tuodaankin takaisin Jerusalemiin juuri Suomesta. Tällä kertaa juutalainen kansa tulee ottamaan sen myös vastaan! He ovat olleet syrjässä maailman evankelioinnin ajan.


Kuvahaun tulos haulle suomenlippuKuvahaun tulos haulle israelin lippu

Lieneekö sattumaa sekään, että sekä Israel että Suomi saivat alkunsa lähes kuukauden tarkkuudella 100 vuotta sitten. Israel Britannian annettua nk. Balfourin julistuksen juutalaisten kansalliskodin perustamisesta Palestiinaan ja Suomi annettuaan oman itsenäisyysjulistuksensa, millä se irtaantui Venäjästä. Molempia maita yhdistää lisäksi sinivalkoinen kansallislippu. Myös Suomen vaakunassa oleva leijona voidaan symbolisesti yhdistää Juudan, eli juutalaisten sukukunnan leijonaan, 1.Moos. 49:9,  ja Juudan sukukunnasta polveutuvaan "Juudan heimon leijonaan", Jeesukseen, Ilm. 5:5.

9.12.2017 Kaikki YK:n turvallisuusneuvoston 14 jäsenmaata Yhdysvaltoja lukuunottamatta tuomitsivat Trumpin päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. "Sinä päivänä minä teen Jerusalemista raskaan kiven kaikkien kansojen tielle. Ne kokoontuvat Jerusalemia vastaan, mutta kaikki, jotka käyvät siihen kiveen käsiksi, satuttavat itsensä", Sak. 12:3.

10.12.2017 Sanasota kiihtyy Jerusalemin ja Ankaran välillä. Erdogan syyttää Israelia "tuhansien palestiinalaisten murhista" ja Netanyahu Turkkia Hamasin terroristien ja Iranin valtapyrkimysten tukemisesta. Kokouksessaan Kairossa arabiministerit vaativat lisäksi, että kansainvälinen yhteisö tunnustaisi Palestiinan valtion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem.

Prime Minister Benjamin Netanyahu (left)  holds a joint press conference with the European Union's foreign policy chief, Federica Mogherini in Brussels, Belgium, October 11, 2017.(Avi Ohayon/GPO)

Netanyahu ja Federica Mogherini lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

11.12.2017 Pääministeri Netanyahu totesi Brysselissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että presidentti Trumpin tunnustus Jerusalemista oli vain "faktojen panemista pöydälle ja tosiasioiden hyväksymistä". EU:n ulkoasioita hoitava korkea virkamies, Federica Mogherini, totesi EU:n kannan olevan nk. kahden valtion ratkaisu, missä Jerusalem on molempien valtioiden pääkaupunki vuoden 1967 tulitaukolinjan mukaisesti.

13.12.2017 Turkin hätäkokoukseen kutsuma islamilaisten maiden yhteistyöjärjestö (OIC) julisti Istanbulissa, että kansainvälisen yhteisön on tunnustettava Palestiinan valtio ja Itä-Jerusalem sen miehitettynä pääkaupunkina. Lisäksi järjestö totesi, ettei Yhdysvalloilla ole enää mitään roolia rauhaneuvotteluissa palestiinalaisten ja Israelin välillä.

3. Kiistan seuraus

Profeetta Sakarjan mukaan kiista Jerusalemin asemasta tulee johtamaan siihen, että Israelia ympäröivät valtiot hyökkäävät "vapauttamaan Itä-Jerusalemia" ja puolustamaan muslimien oikeutta määrätä siellä olevia pyhiä paikkojansa;

2 Katso, minä (Jumala) tahdon Jerusalemin tehdä unimaljaksi (hepr. ra`al) kaikille kansoille siinä ympärillä (Israelia ympäröivät kansat); sillä sen pitää myös Juudaa kohtaaman, kuin Jerusalem piiritetään. (Sak. 12:2, KR 1776)

Silloin Jumala puuttuu tilanteeseen yliluonnollisella tavalla. 

4 Sinä päivänä, sanoo Herra, minä lyön kaikki hevoset vauhkoudella ja niiden ratsastajat hulluudella. Mutta Juudan heimoa (juutalaisia) kohti minä avaan silmäni (herätys), ja kaikki kansojen hevoset (sotavälineet) minä lyön sokeudella.

5 Silloin Juudan sukuruhtinaat (Knesset) sanovat sydämessään: "Minun väkevyyteni ovat Jerusalemin asukkaat Herrassa Sebaotissa, heidän Jumalassansa".(Sak. 12:4-5)

Jakeessa 4 mainitut "hevoset" kuvaavat VT:n aikana sotajoukkoja ja -välineitä. Hevosia ei Lähi-Idässä silloin käytetty työjuhtina, vaan ainoastaan sodankäynnissä. NKJV kääntää "Juudan sukuruhtinaat" sanoilla "the governors of Judah", mikä tarkoittaa tänä päivänä Israelin eduskuntaa, Knessetiä (kuvassa alla) ja sen kansanedustajia. Heidän motiivinsa on Sakarjan mukaan hengellinen, eli "Jerusalemin asukkaat heidän Jumalassansa". Myös Temppelivuoren tilanteen viime aikoina kärjistäneet Knessetin ja muiden korkeiden virkamiesten käynnit Temppelivuorella pohjautuivat hengelliseen motiiviin. Todelllinen juutalaisuuden pyhin paikka on Temppelivuori, eli Moorian vuori, missä jo Aabraham aikoi uhrata poikansa Iisakin. Sinne Salomo rakensi Herran temppelin ja Serubbaabel toisen temppelin täsmälleen samalle paikalle. Itkumuuri (hepr. Kotel) on vain Temppelivuoren "korvike", eli pala temppelialuetta ympäröinyttä, Herodeksen rakennuttamaa muuria. Koska juutalaiset eivät ennen vuotta 1967 päässeet Temppelivuorelle, he tyytyivät rukoilemaan Itkumuurilla.

Knesset.jpg

Israel tulee tässä kiistan ensimmäisessä vaiheessa lyömään hyökkääjän samoin kuin vuonna 66 Beth Horonin taistelussa juutalaiset löivät ensin Jerusalemiin hyökänneen Rooman XII legioonan. Jerusalemin asema ei vielä silloin muutu;

6 Sinä päivänä minä teen Juudan sukuruhtinaat (Knesset) ikäänkuin tulipannuksi puitten sekaan ja ikäänkuin tulisoihduksi lyhteitten sekaan, ja he kuluttavat oikealta ja vasemmalta, kuluttavat (ydinaseilla) kaikki kansat yltympäri (Israelia ympäröivät kansat). Ja Jerusalem saa yhäti asua paikoillansa-Jerusalemissa. (Sak. 12:6)

samson-in-dagontemple.jpg

Kuvassa vasemmalla Simson tuhoaa filistealaisten temppelin, Tuom. 16:30.


Tulella kuluttaminen viittaa nykyaikaisessa sodankäynnissä ydinaseiden käyttöön. Lämpö-, eli polttovaikutus on ydinaseen primääri tuhovaikutus. Israelilla onkin puolustusstrategiassaan nk. Simson-optio, eli valmius käyttää ydinaseita ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Profeetta Jooel kuvaa samaa sotaa seuraavasti;

9 Julistakaa tämä pakanakansain seassa, alkakaa pyhä sota (islamin jihad), innostakaa sankareita, lähestykööt, hyökätkööt kaikki soturit.
10 Takokaa vantaanne miekoiksi ja vesurinne keihäiksi. Sanokoon heikko: "Minä olen sankari" (islamilaisten maiden hyökkäys, nk. Googin sota).
11 Käykää avuksi, tulkaa, kaikki kansakunnat joka taholta. He kokoontuvat sinne. Anna, Herra, sankariesi astua sinne alas.
12 Lähtekööt liikkeelle, hyökätkööt kansakunnat Joosafatin laaksoon (= Herran tuomion laaksoon); sillä siellä hän istuu tuomitsemassa kaikkia pakanakansoja, joka taholta tulleita.
13 Lähettäkää sirppi, sillä sato on kypsynyt. Tulkaa polkemaan, sillä kuurna on täynnä ja kuurna-altaat pursuvat ylitse; sillä heidän pahuutensa on suuri.
14 Meluavia joukkoja, meluavia joukkoja ratkaisulaaksossa! Sillä lähellä on Herran päivä (Jumalan tuomion aika, ahdistuksen aika) ratkaisulaaksossa. 
15 Aurinko ja kuu käyvät mustiksi, ja tähdet kadottavat valonsa. (Joel 3:9-15)

Jakeessa 9 mainittu käsite "pyhä sota/pyhittää sota" ei esiinny missään muualla Raamatussa. Sitä käytetään vain lopun aikana Israeliin hyökkäävien kansojen tuntomerkkinä. Se kuvaa meidän päivinämme tunnetuksi tullutta "islamin jihadia", eli islamin "pyhää sotaa" heidän mielestään vääräuskoisia vastaan. "Sanokoon heikko minä olen sankari" jakeessa 10 ennakoi islamilaisten maiden uhoa ja sen jälkeistä tuhoa Googin sodassa Israelia vastaan.

Herran päivä, eli koko jumalatonta maailmaa kohtaava Jumalan vihan aika, on Googin sodan aikana lähellä, mutta se ei ole vielä alkanut, vrt. jae 14b. Joosafatin laakso ei ole maantieteellinen paikka, vaan se kuvaa Herran tuomiota aikojen lopulla. Tuomio kohtaa ensin Israelia ympäröiviä ja sinne hyökkääviä islamilaisia kansoja ja vasta sen jälkeen koko maailmaa. Jakeen Jooel. 3:15 kuvaama ilmiö "aurinko ja kuu käyvät mustiksi ja tähdet kadottavat valonsa" merkitsee ydinaseiden käytöstä johtuvaa pöly- ja tomukerroksen muodostumista ilmakehään, mikä heikentää auringonvalon pääsyä ilmakehän läpi.

Sodan yhteydessä Israel tulee kääntymään kansakuntana ja tunnustamaan Jeesuksen Messiaakseen;

10 Ja minä vuodatan Daavidin suvun päälle ja Jerusalemin asukasten päälle armon ja rukouksen hengen. He katsovat minuun, jonka he ovat lävistäneet. Ja he valittavat häntä, niinkuin valitetaan ainokaista, murehtivat häntä katkerasti, niinkuin murehditaan katkerasti esikoista.
11 Sinä päivänä pidetään Jerusalemissa suuret valittajaiset, niinkuin olivat Hadadrimmonin valittajaiset Megiddon laaksossa. (Sak. 12:10-11)

Tässä kaikessa on sama järjestys, kuin oli Jerusalemin ensimmäisessä hävityksessä vuonna 70. Siksi nämä kaksi tapahtumaa sekoittuvat Jeesuksen eskatologisessa puheessa Matt. 24, Mark. 13 ja Luuk. 21 luvuissa. Rooman valtakunnan aikana, kapinan puhjettua, Jerusalemia vastaan hyökkäsi ensin vuonna 66 Syyriaan sijoitettu Rooman XII legioona (Fulminata), mikä lyötiin takaisin sen kokiessa murskatappion nk. Beth Horonin taistelussa. Sen seurauksena Rooma, mikä vastasi silloin "koko tunnetua maailmaa", suuttui ja kokosi joukkonsa uuteen hyökkäykseen, jonka seurauksena Jerusalem ja sen temppeli valloitettiin ja tuhottiin lopulta vuonna 70. Samoin tulee käymään tämän aikakauden lopussa. Ensin Jerusalemia vastaan hyökkää Goog, eli Israelin ympärilllä olevat islamilaiset maat, ja sen jälkeen "koko maailma" YK:n valtuuttamana. Heidän motiivinaan on erottaa Itä-Jerusalem Israelin hallinnasta Palestiinan pääkaupungiksi. Nyt vain tulee käymään niin, että lopussa tapahtuu taivaallinen interventio, kun Kristus ylöstemmattuine pyhineen palaa maan päälle perustamaan 1000-vuotisen valtakuntansa, vrt. Sak. 14:5b. Tästä vuoden 70 Jerusalemin ja lopun ajan koko maailman tuhon analogiasta Jeesuksen apokalyptisissä puheissa on kirjoitettu näille sivuille erillinen artikkeli

4. Miksi kiistan ytimessä on juuri Jerusalemin Temppelivuori?

Temple_Mount.png

Kuvassa yllä Temppelivuori. Keskellä on kultakupolinen Kalliomoskeija ja sen alapuolella hopeakupolinen Al Aqsan moskeija.

Temppelivuoren merkitys juutalaisuudessa 

Juutalaisen kosmoksen keskipisteenä on Jerusalemin temppelivuori (hepr. Har ha Bayit). Kaupungin pyhyys on siellä sijainneen temppelin kaikkein pyhimmän lavennus ja se johtuu vain siitä, että se on kasvanut Temppelivuorella olevan Jumalan läsnäolon ympärille. Samoin koko "pyhän maan", eli Erets Israelin pyhyys juontuu tästä samasta pyhyyden topografiasta. Maa on pyhä, koska sen keskellä sijaitsee Jerusalem ja sen Temppelivuori ja siellä sijainneen temppelin kaikkein pyhin, missä on Jumalan läsnäolo. Erets Israelin ulkopuolella sijaitsee "epäpyhä pakanoiden maa". Juutalaisessa kosmoksessa pyhyys kasvaa maan ääristä kohti maan napaa, eli Jerusalemia ja päinvastoin.

Jerusalemin Temppelivuori, eli Moorian vuori, on kolmen monoteistisen uskonnon pyhä paikka. Siellä perimätiedon mukaan Aabraham aikoi uhrata poikansa Iisakin, mutta Jumala esti sen ja katsoi sijaisuhrin. Sinne Salomo rakensi ensimmäisen temppelin (1.Kun. 6-7) ja Serubbabel toisen temppelin täsmälleen samalle paikalle (Esra 3-6, Hagg. 1-2). 

Sitten Salomo alkoi rakentaa Herran temppeliä Jerusalemiin, Moorian vuorelle, jossa Herra oli ilmestynyt hänen isällensä Daavidille, siihen paikkaan, jonka Daavid oli valmistanut, jebusilaisen Ornanin puimatantereelle. (2.Aik. 3:1)

Siellä myös Jeesus antoi uhrinsa koko ihmiskunnan edestä, kaupungin silloisten muurien ulkopuolella Golgatalla, mistä temppelissä tapahtunut ja tuhat vuotta kestänyt uhraaminen esikuvallisesti kertoi.

Temppelivuoren merkitys islamissa

Sinne, samaan paikkaan (arab. Haram al-Sharif), islam rakensi Kalliomoskeijan voitomerkiksi aiemmista monoteistisista uskonnoista, juutalaisudesta ja kristinuskosta. Kalliomoskeija ei ole nimestään huolimatta varsinainen moskeija vaan muistorakennus tai pyhäkkö (engl. shrine) eikä sitä ole edes suunnattu Mekkaan päin. Muslimien silmissä siitä tuli islamin voiton tunnus. Kalliomoskeijan avulla islam, joka on syntynyt juutalais-kristillisen uskontotradition ulkopuolella, julistautui monoteististen uskontojen tradition täysivaltaiseksi perilliseksi.

Juutalaisen kosmoksen keskipisteen, Jerusalemin Temppelivuoren, islamilaistaminen ilmensi mahdollisimman dramaattisesti islamin ylivertaisuutta juutalaisuuteen nähden. Mutta tapa, jolla se toteutettiin, viittaa siihen, että rakennusprojekti tähtäsi erityisesti myös kristinuskon haastamiseen. Kalliomoskeijasta oli määrä tulla kauniimpi ja mahtavampi kuin sen lähellä sijaitseva Pyhän Haudan Kirkko ja muut lähistöllä sijaitsevat kristilliset kirkot. Kalliomoskeija koristeltiin bysanttilaistyylisillä mosaiikeilla. Niiden kalligrafiaksi valittiin juuri niitä Koraanin lauseita, joissa hyökätään suoraan kristinuskon ydintä, eli Kristuksen jumaluutta vastaan. Oktagonin arkadeissa lukee mm.;

Jumalan edessä ainoa oikea uskonto on islam. Ei Jumalan sovi hankkia itselleen lasta. Ei hän ole siittänyt eikä syntynyt, eikä hänellä ole ketään vertaista.Uskokaa Jumalaan ja hänen lähettiläisiinsä älkääkä sanoko: "Heitä on kolme", vaan lopettakaa, se on parasta teille. Jumala on yksi Jumala. Jumala meitä varjelkoon! Hänelläkö olisi lapsia?

Muhammed seuraajineen oli ottanut Jerusalemin rukoussuunnakseen jo vuonna 621 ja vasta kolme vuotta myöhemmin, kun oli käynyt selväksi että juutalaiset eivät tunnustaisi Muhammedia profeetaksi, rukoussuunta (arab. Qibla) muutetttiin kohti Mekkaa. Jerusalem tunnetaankin islamissa "ensimmäisenä kahdesta rukoussuunnasta". Kääntyminen kohti Mekkaa vuonna 624 symboloi toisten monoteististen uskontojen, juutalaisuuden ja kristinuskon, yläpuolelle nousemista.

Mekalle luotiin islamissa oma sakraalihistoria Aabraham-tradition avulla. Mekan Kaaba tulkittiin puhtaan aabrahamilaisen kultin tyyssijaksi, joka oli arvojärjestelmältään ensimmäinen ja se määriteltiin myös vanhimmaksi. Jerusalem (islamissa arab. Al-Quds, engl. The Holy One) jäi "siunatun maan" keskukseksi, missä profeetat Mooseksesta Jeesukseen olivat julistaneet sanomaansa ja paikaksi, missä sitä oli säilytetty. Islamissa käytetään Jerusalemista tämän vuoksi nimitystä "toinen kahdesta pyhäköstä", mikä viittaa islamilaiseen käsitykseen monoteistisen uskonnon syntypaikoista.

Perimätiedon mukaan profeetta Muhammed myös nousi yöllisessä näyssään taivaaseen juuri Jerusalemin temppelivuorelta. Jeesus taas nousi taivaaseen kaikkien opetuslastensa nähden Öljymäeltä Helatorstaina, 40 päivää pääsiäisen jälkeen, Ap.t. 1.

Temppelivuoren hengellinen merkitys

Hengellisesti ja myös koko maailmanhistorian kannalta kaikki kulminoituu Jeesuksen lupaukseen juutalaisille fariseuksille ja kirjanoppineille, minkä hän antoi juuri Jerusalemin Temppelivuorella ennen poistumistaan viimeisen kerran pyhäkön alueelta;

38 Katso, teidän huoneenne pitää teille jäämän kylmille.
39 Sillä minä sanon teille: ette suinkaan minua tästedes näe, siihenasti kuin te (juutalaiset) sanotte: kiitetty olkoon se, joka tulee Herran nimeen! (Matt. 23:39, KR 1776)


Jeesuksen takaisin paluu maan päälle on hänen omien sanojensa mukaisesti sidottu juuri juutalaisten tervetulotoivotukseen hänelle Messiaana ja erityisesti se on sitä Jerusalemin Temppelivuorella, missä hän lupauksen antoi poistuttuaan sieltä viimeisen kerran. Siksi juuri juutalaisten rukoileminen tuolla alueella on tämän maailman ruhtinaalle erittäin epämieluisaa ja se tulee kärjistämään tilanteen lopulta suureen sotaan Lähi-Idässä. Saatanan valta maan päällä tulee loppumaan Kristuksen paluuseen perustamaan tuhatvuotinen valtakuntansa. Kristus palaa omien sanojensa mukaan silloin, kun juutalaiset kääntyvät kansakuntana uudelleen hänen puoleensa. Silloin Hän tule perustamaan maan päälle mesiaanisen valtakuntansa, mitä juutalaiset opetuslapset Häneltä kyselivät ennen taivaaseen astumista;

6 Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: "Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?"
7 Hän sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut,
8 vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka". (Ap.t. 1)

Evankeliumi vietäisiin ensin "maan ääriin asti" ja vasta sen jälkeen tulee jälleen juutalaisten vuoro. Se, että siihen menisi lähes 2000 vuotta oli salaisuus, eikä asia siksi kuulunut Jeesuksen silloisille opetuslapsille.


Jeesus totesi myös juutalaisille opetuslapsilleen;

21 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Totisesti minä sanon teille: jos teillä olisi uskoa ettekä epäilisi, niin ette ainoastaan voisi tehdä sitä, mikä viikunapuussa tapahtui, vaan vieläpä, jos sanoisitte tälle vuorelle (Kristuksen paluu): 'Kohoa ja heittäydy mereen', niin se tapahtuisi. (Matt. 21:21)

Jeesus viittaa tässä profeetta Danielin profetiaan aikojen lopussa saapuvasta Messiaasta, joka kukistaa pakanakansojen vallan Israelin yltä ja tulee sen jälkeen hallitsemaan koko maailmaa. Messiaansa puoleen kääntynyt juutalainen kansa saa Jeesuksen palaamaan takaisin maan päälle perustamaan 1000-vuotisen valtakuntansa, mitä hallitaan Jerusalemista käsin.

Danielin kirjan profetia kertoo messiaan tulosta kuninkaana aikojen lopulla perustamaan valtakuntansa maan päälle;

34 Sinun sitä katsellessasi irtautui kivilohkare-ei ihmiskäden voimasta-ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne.
35 Silloin musertuivat yhdellä haavaa rauta, savi, vaski, hopea ja kulta, ja niiden kävi kuin akanain kesäisillä puimatantereilla: tuuli vei ne, eikä niistä löydetty jälkeäkään. Mutta kivestä, joka oli kuvapatsaan murskannut, tuli suuri vuori (Kristuksen paluu), ja se täytti koko maan (1000-vuotinen vk). (Dan. 2:34-35)

Profetian selitys;

44 Mutta niiden kuningasten päivinä on taivaan Jumala pystyttävä valtakunnan, joka on kukistumaton iankaikkisesti ja jonka valtaa ei toiselle kansalle anneta. Se on musertava kaikki ne muut valtakunnat ja tekevä niistä lopun, mutta se itse on pysyvä iankaikkisesti,
45 niinkuin sinä näit, että kivilohkare irtautui vuoresta-ei ihmiskäden voimasta-ja murskasi raudan, vasken, saven, hopean ja kullan. (Dan. 2:44-45a)

Danielin 2. luvun profetiasta löytyy näiltä sivuilta erillinen artikkeli.

Ilmestyskirjan 20. luvusta voimme lukea, että Danielin profetoima maanpäällinen valtakunta, missä Kristus pyhineen hallitsee, kestää 1000 vuotta ja sen jälkeen se jatkuu ikuisuudessa, kun Jumala luo uudet taivaat ja uuden maan. Maailmaa hallitaan 1000-vuotisessa valtakunnassa juuri Jerusalemin Temppelivuorelta;

1 Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, ja se on oleva korkein kukkuloista, ja sinne virtaavat kansat.
2 Monet pakanakansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana."
3 Ja hän tuomitsee monien kansojen kesken, säätää oikeutta väkeville pakanakansoille, kaukaisiin maihin saakka. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan. (Miika 4: 1-3)

Tätä samaa 1000-vuotista valtakuntaa saatana vastusti myös Hitlerin kautta pyrkiessään hänen avullaan tuhoamaan juutalaiset, vrt. Hitlerin puhe 30. tammikuuta 1942 vain kymmenen päivää Wannseen kokouksen jälkeen, missä päätettiin Holokaustin toimeenpanosta Saksan hallitsemalla alueella Euroopassa;

“…Olemme selvillä siitä, että sota voi päättyä vain joko arjalaisten kansojen sukupuuttoon hävittämiseen tai juutalaisuuden häviämiseen Euroopasta. Sanoin Saksan valtiopäivillä 1. syyskuuta 1939 - ja varon ennenaikaista profetointia -  että tämä sota ei tule menemään niin kuin juutalaiset kuvittelevat, nimittäin että eurooppalais-arjalaiset kansat hävitetään sukupuuttoon, vaan tämän sodan tulos tulee olemaan juutalaisuuden tuho. Tällä kertaa sovelletaan ensi kerran vanhaa juutalaista lakia “silmä silmästä, hammas hampaasta....Ja on koittava hetki, jolloin kaikkien aikojen pahin maailmanvihollinen on esittänyt roolinsa loppuun ainakin tuhanneksi vuodeksi!" (Ote Hitlerin puheesta Berliinin Sportpalastissa 30.1.1942)

Juuri tämän takia juutalaisten rukoileminen Jerusalemin Temppelivuorella on erittäin vaarallista kaikille niille, jotka vastustavat Kristuksen paluuta perustamaan 1000-vuotista valtakuntaansa, mitä hallitaan Jerusalemista käsin. Tämä selittää, miksi juutalaisten läsnäolo Temppelivuorella ja erityisesti sellainen läsnäolo, missä he rukoilevat siellä, aiheuttaa valtavaa vastustusta koko maailmassa.

PA:N presidentti Mahmoud Abbas totesi Istanbulissa 13.12.2017 pidetyssä islamilaisten maiden yhteistyöjärjestön (OIC) kokouksessa, että "Lähi-Itään ei tule rauhaa ennenkuin Itä-Jerusalem on tunnustettu Palestiinan valtion pääkaupungiksi". Tämä toteamus pitää siltä osin paikkansa, että rauhaa ei tule. Se tulee vasta kun Kristus palaa takaisin maan päälle ja siihen asti on oleva sota. Raamattu ilmoittaa meille selkeästi Jerusalemin tulevaisuuden. Taistelussa Jerusalemin asemasta on lopulta kyse tämän maailman ruhtinaan ja Raamatun ilmoittaman Jumalan välisestä taistelusta. Lopputuloskin on jo ennalta selvä.

5. Jatkoa seuraa

1 Sinä päivänä on Daavidin suvulla ja Jerusalemin asukkailla oleva avoin lähde (evankeliumi) syntiä ja saastaisuutta vastaan. (Sak. 13:1)

Israelin kääntymisen jälkeen tulee suuri herätys koko maailmaan. Siitä on näillä sivuilla kirjoitettu oma artikkelinsa "Toinen hengenvuodatus Jerusalemissa". Tämä herätys tulee huipentumaan seurakunnan ylösottoon. Apostoli Paavali kuvaa tätä asiaa seuraavasti;

25 Sillä minä en tahdo, veljet-ettette olisi oman viisautenne varassa-pitää teitä tietämättöminä tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus-hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisälle tullut,
26 ja niin kaikki Israel on pelastuva, niinkuin kirjoitettu on: "Siionista on tuleva pelastaja, hän poistaa jumalattoman menon Jaakobista.
27 Ja tämä on oleva minun liittoni heidän kanssaan, kun minä otan pois heidän syntinsä." (Room. 11)

Israelin uskolla on kaksi tytärtä, juutalaisuus ja kristinusko. Ne molemmat ovat vanhan Israelin uskon perillisiä. Juutalaisuus sai alkunsa persialaiskaudella 539 eKr., kun Persian kuningas Kyyros antoi ediktinsä koskien juutalaisten paluuta. Juudan ja Benjaminin heimot palasivat silloin Babylonian pakkosiirtolaisuudesta ja rakensivat tempelin Jerusalemiin. Juutalaisuus on siis vanhempi tytär. Kristinusko taas sai alkunsa Jeesus Nasarealaisen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen 30-luvulla jKr. "Kaikki Israel" käsittää nämä molemmat, kristityt ja juutalaiset, ja niistä pelastuu viimeisenä juuri vanhempi, eli juutalaiset, kun hekin vastaanottavat evankeliumin aikojen lopussa. Näin ensimmäiset (juutalaiset) tulevat (pelastukseen sisään) viimeisinä, mutta samalla nämä viimeiset tulevat ensimmäisiksi lopun ajan suuressa herätyksessä, mkä leviää israelista koko maailmaan.

Kiista Jerusalemin asemasta johtaa ensin nk. Googin sotaan, eli islamilaisten kansojen hyökkäykseen Israeliin Turkin johdolla. Israel lyö hyökkääjät, mutta sen jälkeen Israel joutuu vielä toisen kerran painostuksen kohteeksi, tällä kertaa koko maailman, eikä pelkästään islamilaisten kansojen taholta. Silloin se joutuu lopulta ylivoiman edessä taipumaan Itä-Jerusalemin suhteen. Sen seurauksena alkaa myös nk. Herran päivä, eli Jumalan vihan aika maan päällä; 

1 Katso, Herran päivä on tuleva, ja sinun saaliisi jaetaan sinun keskelläsi.
2 Minä kokoan kaikki pakanat (all the nations) sotaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan, ja puoli kaupunkia (Itä-Jerusalem) lähtee pakkosiirtolaisuuteen, mutta jäljelle jäävää kansaa ei hävitetä kaupungista.
3 Ja Herra on lähtevä liikkeelle ja sotiva näitä pakanoita vastaan, niinkuin sotimispäivänänsä, taistelun päivänä.
4 Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen hyvin suureksi laaksoksi: toinen puoli mäkeä siirtyy pohjoiseen ja toinen puoli etelään päin. (Sak. 14:1-4)

Herran päivä, eli Jumalan vihan päivä kaikkia pakanakansoja kohtaan, koittaa kuitenkin vasta seurakunnan ylösoton jälkeen ja sitä ennen Itä-Jerusalem otetaan väkisin pois Israelilta. Samoin kaikki muutkin Israelin 1967 valtaamat nk. miehitetyt alueet, vrt. "sinun saaliisi jaetaan sinun keskelläsi, jae 1b". Jumalan vihan päivä, eli ydinaseilla käytävä Kolmas maailmansota voi alkaa vasta, kun Israelin maa jaetaan;

2. minä kokoan kaikki pakanakansat, vien ne alas Joosafatin (Herran tuomion) laaksoon ja käyn siellä oikeutta niitten kanssa kansani ja perintöosani, Israelin, tähden. Sillä he ovat hajottaneet sen pakanakansain sekaan, ovat jakaneet minun maani. (Joel 3:2)

Joosafatin laakso ei ole maantieteellinen paikka, vaan se merkitsee hepreaksi "Herran tuomiota", mikä kohtaa aikojen lopulla koko jumalatonta maailmaa.

Jakeen Joel 3:2b alkuosa, Israelin kansan hajottaminen kansojen sekaan, toteutui lähes 2000 vuotta sitten Rooman johdolla ja loppuosa, takaisin maahansa palanneen Israelin jakaminen, toteutuu aikojen lopulla YK:n johtamana. Tämä nk. Harmagedonin sota tulee kuitenkin huipentumaan Jeesuksen paluuseen takaisin Jerusalemiin, eli nk. taivaalliseen interventioon, vrt. Sak. 14:3-4.

Israelin kansa hajotettiin pakanakansojen sekaan 2000 vuotta sitten evankeliumin leviämisen tähden kaikkeen maailmaan ja nyt se on koottu takaisin omaan maahansa, missä sen evankelioimisen kautta koko maailma uudistuu Kristuksen paluussa perustamaan 1000-vuotisen valtakuntansa.

Harri Ahdesmäki

Tästä pääset takaisin etusivulle