Share |

Lähi-idän rauhansopimus Kristuksen paluun merkkinä, 1.Tess. 5:1-10

Kuvahaun tulos haulle deal of the century usa

The Deal of the Century, eli Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelma

Yhdysvallat esitti kesäkuussa 2019 Bahrainin Manamassa Lähi-idän rauhansopimuksensa, "vuosisadan diilin", ensimmäisen taloudellisen osan. Siellä luvattiin parantaa palestiinalaisten ja lähialueiden taloutta noin 50 miljardia dollaria käsittävällä summalla erilaisten projektien ja ohjelmien kautta. Jälkimmäinen, eli rauhansopimuksen poliittinen osa oli tarkoitus julkaista heti 17. syyskuuta Israelissa pidettävien parlamenttivaalien jälkeen. Koska silloinkaan ei Israeliin saatu muodostettua hallitusta, sopimuksen julkaisu siirtyi edelleen.

Tammikuussa 2020 presidentti Trump kutsui Israelin johtavat poliitikot Benjamin Netanyahun ja Benny Gantzin Washingtoniin 28.1.2020 neuvotellakseen heidän kanssaan Lähi-idän rauhansopimuksesta, eli vuosisadan diilistä (Deal of the Century). Trump julkaisi rauhansuunnitelmansa yhdessä Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa tiistaina 28.1.2020 (linkki alla). Palestiinalaishallintoa ei kutsuttu, koska he olivat etukäteen sanoneeet vastustavansa suunnitelmaa ilman näkemättä sitä. Saudi-Arabia ja Egypti ovat varovaisesti ilmoittaneet tukevansa Yhdysvaltojen suunnitelmaa. Turkki ja Iran sen sijaan ovat tuominneet sen. Turkki ilmoitti, että Jerusalemin asema on meidän "punainen linjamme", mitä ei voida ylittää. Tällä Turkki tarkoittaa kaupungin jakamista vuoden 1967 tulitaukorajan mukaisesti, jolloin koko nk. vanha kaupunki Temppelivuorineen jäisi Palestiinan pääkaupungin alueelle.

Suunnitelma oikeuttaa Israelin liittämään alueeseensa pääosin kaikki nykyiset siirtokunnat Länsirannalla ja lisäksi Jordanjoen laakson. Tämä käsittää noin 30% koko Länsirannan alueesta. Palestiinalaiset saisivat vastineeksi oman valtion ja joitain osia Itä-Jerusalemista sen pääkaupungiksi. Heille jäisi loput 70% maa-alueesta. Palestiinan valtion ulkoisesta turvallisuudesta kuitenkin vastaisi Israel eikä heillä olisi omaa armeijaa. Lisäksi Gaza olisi demilitarisoitava ja Palestiinan olisi tunnustettava Israelin valtion olemassaolon oikeus. Yhdysvallat tukisi huomattavalla summalla Palestiinan valtioon tehtäviä investointeja.

Trumpin hallinnon 28.1.2020 julkaisema 181-sivuinen Lähi-idän rauhansuunnitelma  "Peace to Prosperity" löytyy tästä linkistä.

1. Ensimmäinen kohta Trumpin hallinnon esityksessä, mitä palestiinalaiset ja islamilainen maailma eivät voi hyväksyä;

Jerusalem’s holy sites should remain open and available for peaceful worshippers and tourists of all faiths. People of every faith should be permitted to pray on the Temple Mount/Haram al-Sharif, in a manner that is fully respectful to their religion, taking into account the times of each religion’s prayers and holidays, as well as other religious factors. s. 16/181

Tähän asti Temppelivuorta hallinnoiva Jordanian Waqf-säätiö ei ole hyväksynyt muiden kuin muslimien rukoilemista alueella. Jos yllä oleva lause rauhansuunnitelmasta otetaan käyttöön kirjaimellisesti, se merkitsee huomattavaa muutosta nykyiseen käytäntöön. Sen mukaan myös muilla uskonnoilla, kuten juutalaisilla ja kristityillä, olisi islamin lisäksi oikeus rukoilla Temppelivuorella. Muslimit eivät voi tätä hyväksyä. Erityisesti he vastustavat juutalaisten oikeutta rukoilla alueella.

2. Toinen kohta Trumpin hallinnon esityksessä, mitä palestiinalaiset ja islamilainen maailma eivät voi hyväksyä, on Jerusalemin pysyminen Israelin jakamattomana pääkaupunkina;

Jerusalem will remain the sovereign capital of the State of Israel, and it should remain an undivided city. The sovereign capital of the State of Palestine should be in the section of East Jerusalem located in all areas east and north of the existing security barrier, including Kafr Aqab, the eastern part of Shuafat and Abu Dis, and could be named Al Quds or another name as determined by the State of Palestine. s. 17/181

Palestiinalaiset saisivat pääkaupungikseen vain joitain pienehköjä osia Itä-Jerusalemista nykyisen olemassa olevan turvamuurin itä- ja pohjoispuolelta. Jerusalemia ei siten jaeta. Tämä tulee olemaan jatkossa kiistan ytimessä.

Kuvahaun tulos haulle vision of peace conceptual maps

Rauhansuunitelman mukaisen Palestiinan valtion kartta.

YK:n Lähi-idän erityislähettiläs Nikolai Mladenov totesi Tel Avivissa pidetyssä konferenssissa 30. tammikuuta , että jos Israel toteuttaa Trumpin suunnitelman mukaan jonkin Länsirannan osan liittämisen, se lopettaisi käytännössä kaiken neuvotteluyhteyden Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hänen mukaansa Trumpin suunnitelma ei tule olemaan myöskään Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhanneuvottelujen perustana.

Sekä Arabiliitto että myös Islamilainen Yhteistyöjärjestö OIC hylkäsivät Trumpin rauhansuunnitelman. OIC on jo vuonna 2017 antanut julkilausuman, missä se tunnusti Jerusalemin Palestiinan miehitetyksi pääkaupungiksi.

Kuvahaun tulos: OIC declared Jerusalem

Kuvassa yllä 57-jäseninen OIC (The Organisation of Islamic Cooperation) julisti kokouksessaan Istanbulissa 13.12.2017 Jerusalemin Palestiinan miehitetyksi pääkaupungiksi vastatoimena Trumpin julistukselle 6.12.2017, missä Yhdysvallat tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.


Mutta miten tämä rauhansopimus liittyy Kristuksen paluuseen? Tutkimme apostoli Paavalin profeetallista ilmoitusta tästä lopun ajan tilanteesta.

Kristuksen paluun tarkka merkki, 1.Tess. 5

1 Mutta aikakausista ja määrähetkistä ei teille, veljet, ole tarvis kirjoittaa;
2 sillä itse te varsin hyvin tiedätte, että Herran päivä tulee niinkuin varas yöllä.
3 Kun he sanovat: "Nyt on rauha, ei hätää mitään" (kreik. rauha ja turvallisuus), silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio, niinkuin synnytyskipu raskaan vaimon, eivätkä he pääse pakoon.
4 Mutta te, veljet, ette ole pimeydessä, niin että se päivä voisi yllättää teidät niinkuin varas;
5 sillä kaikki te olette valkeuden lapsia ja päivän lapsia; me emme ole yön emmekä pimeyden lapsia.
6 Älkäämme siis nukkuko niinkuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit.
7 Sillä ne, jotka nukkuvat, ne yöllä nukkuvat, ja jotka juovat itsensä juovuksiin, ne yöllä juovuksissa ovat.
8 Mutta me, jotka olemme päivän lapsia, olkaamme raittiit, ja olkoon pukunamme uskon ja rakkauden haarniska ja kypärinämme pelastuksen toivo.
9 Sillä ei Jumala ole määrännyt meitä vihaan, vaan saamaan pelastuksen Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta,
10 joka on kuollut meidän edestämme, että me, valvoimmepa tai nukuimme, eläisimme yhdessä hänen kanssaan. (1.Tess. 5)

Paavali on juuri ennen 1.Tess. 5 lukua kertonut Kristuksen paluusta ja seurakunnan ylösotosta seuraavasti:

15 Sillä sen me sanomme teille Herran sanana, että me, jotka olemme elossa, jotka jäämme tänne Herran tulemukseen, emme suinkaan ehdi ennen niitä, jotka ovat nukkuneet.
16 Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;
17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa. (1.Tess. 4)

Tämä asiayhteys liittää Kristuksen paluun ja Paavalin jakeessa 5:3 kuvaaman väärän rauhanjulistuksen toisiinsa. Seuraavassa on 1.Tess. 5:1-10 selitys.

Jae 1

Apostoli on juuri aiemmin 4. luvussa kertonut seurakunnan ylösotosta ja kertoo nyt uskonveljille, mikä on se merkki, joka edeltää Kristuksen paluuta. Siksi ei ole tarvetta kertoa heille enempää aikakausista ja määrähetkistä. Jeesus itse on asettanut myös viikunapuun lehteen puhkeamisen merkin, Matt. 24:32, mikä kuvaa Israelin valtion itsenäistymistä 1948 "kesän", eli profeettojen ennustaman juutalaisille luvatun Messiaanisen valtakunnan koittamisen airueena. Siitä lähtien, kun viikunapuun merkki toteutui ja juutalaisvaltio itsenäistyi maailmansotien seurauksena takaisin vanhalle paikalleen Lähi-itään, on konflikti Israelin ja palestiinalaisten välillä edelleen jatkunut.

Nyt Paavali kuitenkin Pyhän Hengen vaikuttamana vielä tarkentaa tätä asiaa ja antaa toisen merkin. Jeesuksen asettama merkki kertoo milloin "viikunapuun lehteen puhkeamisen" näkevä sukupolvi saa alkunsa ja Paavalin antama "väärän rauhan julistamisen" merkki kertoo, milloin se lähenee loppuaan, Mark. 13:30. Jeesus on sulkenut pois vain tulemuksensa päivän ja tunnin tietämisen, Mark. 13:32.

Jae 2

Vanhatestamentillinen käsite "Herran päivä" kertoo aikakausien lopulla tulevasta Jumalan vihan ajasta. Siitä kertovat profeetat mm. seuraavissa kohdissa, Jes. 2:12, 13:6 ja 9, Jer. 46:10, Hes. 13:5 ja 30:3, Dan. 12:1, Jooel 1:15, Jooel 2:1 ja 11 ja 31, Jooel 3:14, Aam. 5:18 ja 20, Ob. 1:15, Sef. 1:7 ja 14, Sak. 14:1, Mal. 4:5. Siitä kertoo myös Jeesus Luukkaan evankeliumissa;

34 Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä (Herran päivä, Jahven vihan aika) yllättää teidät äkkiarvaamatta
35 niinkuin paula; sillä se on saavuttava kaikki, jotka koko maan päällä asuvat.
36 Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä." (Luuk. 21)

Sekä "Herran päivä" että myös Jeesus tulevat molemmat kuin varas yöllä, vrt. Ilm. 3:3b ja Ilm. 16:15, mikä tarkoittaa äkkiä ja yllättäen. Paradoksi "päivä tulee niinkuin varas yöllä" selittyy siten, että Herran päivä kuvaa tietyn ajanjakson yllätyksellistä tulemista. Molemmat tulevat samanaikaisesti, sekä Jeesus seurakunnalleen ylösotossa, että myös Herran vihan aika maan päälle jääville, jotka eivät ole ylösotossa mukana. Siksi Jeesus kehoittaa Luuk. 21:36 seurakuntaa valvomaan ja rukoilemaan, jotta he olisivat mukana ylösotossa eivätkä jäisi maan päälle kohtaamaan Jumalan vihaa, ydinsodan aikaa, mikä on varattu antikristukselle ja jumalattomille ennen tuhatvuotisen Messiaanisen valtakunnan koittamista, vrt. Ilm. 19:20 ss. Tätä me myös rukoilemme Isä meidän rukouksessa;

Äläkä saata meitä kiusaukseen (peirasmos); vaan päästä meidät pahasta, sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Amen. (Matt. 6:13)

Jakeen sana kiusaus, kreik. peirasmos, kuvaa tässä viitekehyksessä ahdistuksen aikaa, missä antikristus tekee ihmeitä saatanan kaikella voimalla ja valheella niille, jotka joutuvat kadotukseen, koska eivät ottaneet evankeliumin totuutta vastaan ennen seurakunnan ylösottoa2.Tess. 2:9 ss.

Jeesus lupaa varjella omansa, eli Raamatun sanassa pysyvät ja niitä noudattavat, kokonaan pois tästä tulevasta "kiusauksen ajasta";

Koska sinä olet ottanut minun (kärsivällisyyteni) sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen (peirasmos) hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat. (Ilm. 3:10)

Jae Ilm. 3:10 voidaan kääntää alkutekstistä myös seuraavasti; 

Koska sinä olet kestävästi pitänyt kiinni minun sanastani, niin minä myös pidän sinusta kiinni ja varjelen sinut kokonaan pois koetuksen hetkestä (antikristuksen ajasta), joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat (ts. koettelemaan jumalattomia ja nimikristittyjä).

Jae 3

Kun he sanovat "nyt on rauha, ei hätää mitään", silloin yllättää heidät turmio. Teksti kuuluu kirjaimellisesti "rauha ja turvallisuus". Paavali lainaa profeetta Jeremiaa;

 He parantavat minun kansani (Israelin) vamman kepeästi, sanoen: "Rauha, rauha!" vaikka ei rauhaa ole. (Jer. 6:14)

5 Näin sanoo Herra: "Pelon huudon me kuulemme: on hirmu, ei rauha!
6 Kysykää ja katsokaa: synnyttääkö miehenpuoli? Miksi näen kaikkien miesten pitelevän käsin lanteitansa synnyttäväisten tavalla, ja miksi ovat kaikki kasvot käyneet valjuiksi?
7 Voi! Suuri on se päivä (Herran päivä), ei ole sen kaltaista. Se on Jaakobille ahdistuksen aika, mutta hän on pelastuva siitä.(Jer. 30)

Jeremian teksti liittää kohdan Israeliin ja siellä julistettavaan petolliseen rauhaan. Raamatun mukaan todellinen rauha saavutetaan Israelissa vasta, kun Kristus palaa maan päälle perustamaan 1000-vuotisen valtakuntansa. Kaikki muut rauhat sitä ennen ovat siksi väistämättä valheellisia.

Synnytyskivut on vanha juutalainen sanonta, joka kuvaa Messiaanisen ajan edellä koettavaa suurta ahdinkoa, vrt. mm. Matt. 24:8 ja Jes. 66:7 sekä etenkin Jes. 26:17 ss, mikä kuvaa seurakunnan ylösottoa.

Mielenkiintoista on sekin, että kun Trumpin rauhansuunnitelma julkistettiin tammikuun lopulla 2020, pian sen jälkeen koko maailmaa kohtasi "turmio" koronapandemian muodossa. Jumalan sana toteutuu aina.

Jae 4-5

Uskonveljiä ja -sisaria "se päivä" kuitenkaan yllätä, koska he ovat "valkeuden lapsia". Ef. 5:8 kertoo uskovien uudesta asemasta Kristuksessa;

Ennen te olitte pimeys, mutta nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina.

Ennen uskoontuloa hekin olivat pimeydessä, mutta nyt he vaeltavat valkeuden lapsina Herran yhteydessä eikä Jumalan viha siksi tule koskemaan heitä. He pääsevät pakenemaan sitä seurakunnan ylösotossa. Viha tulee koskemaan vain "tämän maailman lapsia", eli uskosta osattomia ja nimikristittyjä, vrt. myös Luuk. 16:8. He jäävät yön pimeyteen, Jumalan vihan aikaan, jolloin ei enää tehdä evankeliumin työtä, Joh. 9:4

Jae 6-7

Juopottelu merkitsee Raamatussa kuvaannollisesti Jumalasta luopumista. Samoin raittius merkitsee kuvaannollisesti Jumalan sanassa pysymistä. Myös Jeesus varoittaa jumalattomasta elämäntavasta, mikä voi johtaa siihen, että "Herran päivä" yllättää kristitynkin, vrt. Luuk. 21:36 edellä. Siksi kristityn tulee valvoa omaa vaellustaan ja pysyä valkeudessa. Nimikristityt ovat luopuneet Jumalan sanasta ja saavat siksi saman osan kuin jumalattomat, Matt. 24:48-51. He jäävät Jumalan vihan aikaan myös maan päällä.

Jae 8-9

Valkeuden lapset, eli Jumalan sanassa pysyvät kristityt ovat pukeutuneet uskon ja rakkauden suojavarustukseen. Heillä on voimana pelastuksen toivo Kristuksessa, vaikka he näkevätkin lopun ajan tapahtumien järkyttävän alun. He muistavat Jeesuksen sanat;

"Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä." (Luuk. 21:28)

Uskovien vapautus Jumalan vihasta maan päällä, eli ahdistuksen ajasta tapahtuu seurakunnan ylösotossa. Heitä ei ole määrätty vihaan, vaan pelastukseen. Vihan aika on määrättty vain jumalattomille "tämän maailman lapsille". Ennen ylösottoa seurakunnassa tapahtuu lusteen erottaminen nisusta sen perusteella, miten uskovat suhtautuvat Herran paluun julistukseen, vrt. mm. uskollinen ja paha palvelija jne. Luste poltetaan ydinsodan tulessa, mutta nisu korjataan sitä ennen taivaalliseen aittaan, Matt. 13:30.

Laajamittainen ydinsota, eli Herran vihan aika ei voi alkaa niin kauan kuin Jumalan seurakunta on maan päällä. Siitä kertoo vertauskuvalllisesti mm. Lootin pako Sodomasta, 1.Moos. 19. Herra oli lähettänyt tuhon enkelit hävittämään Sodoman, mutta he eivät voineet tehdä mitään ennenkuin Loot perheineen oli poistunut kaupungista. Jeesus vertasi tulemustaan Lootin päiviin Sodomassa, Luuk. 17:29 ss.

Jae 10

Tässä apostoli puhuu kuvaannollisesti sekä Kristuksessa kuolleista, jotka hekin elävät, että vielä ylösoton hetkellä maan päällä elossa olevista valkeuden lapsista. Toisaalta jakeessa on myös viittaus maapallon päivä- ja yövyöhykkeisiin samanaikaisella ylösoton hetkellä.

Jatkoa seuraa

Islamilainen maailma tulee Turkin johdolla jossain vaiheessa tulevaisuudessa puuttumaan Israelin ja palestiinalaisten väliseen kiistaan rajoista ja Jerusalemin asemasta. Se pitää palestiinalaisten tilannetta jo nyt kestämättömänä ja epäoikeudenmukaisena. Turkki vastustaa etenkin Trumpin rauhansuunnitelman esitystä Jerusalemista Israelin jakamattomana pääkaupunkina. Turkki on vaatinut yhdessä Islamilaisen yhteistyöjärjestön OIC:n kanssa ainoana mahdollisena vaihtoehtona kahden valtion ratkaisua vuoden 1967 rajoilla, missä Itä-Jerusalem on tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki. Jerusalem tulee jakaa Palestiinan valtion ja Israelin kanssa siten, että Temppelivuoren alue jää Palestiinan puolelle ja hallintaan.

Sekä Benjamin Netanyahu että myös Benny Gantz ovat alustavasti sanoneet toteuttavansa Trumpin rauhansuunnitelmaan liityvän siirtokuntien ja Jordanjoen länsirannan alueen liittämisen Israelin valtion hallintaan heinäkuun alusta 2020 lähtien. Se sisältää yhteensä noin 30% nykyisestä Länsi-Rannasta ml. Jordan-joen laakson. Loput 70% jäisi tulevan Palestiinan valtion alueeksi. Sekä YK että myös EU ovat varoittaneet Israelia yksipuolisista alueliitoksista ja sanoneet, että se ei jäisi ilman seuraamuksia. Toukokuussa ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on kokoamassa EU:n sisällä liittoutumaa, joka voisi julkaista pelotelauselman Israelia vastaan siinä tapauksessa, että maa toteuttaa Länsirannan alueliitokset. Jordanian kuningas Abdullah II on sanonut, että jos Israel toteuttaa alueliitokset Länsirannalla, se voi merkitä vuonna 1994 Israelin kanssa tehdyn rauhansopimuksen loppua. Jordanian väestöstä enemmistö on palestiinalaisia.


Huhtikuussa 2020 näyttää siltä, että Trumpin uudelleenvalinta Yhdysvalloissa on epätodennäköistä koronapandemian aiheuttaman tuhon takia. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on sanonut ettei hän tue mitään sellaista, mikä romuttaisi Lähi-idän rauhanprosessin. Trumpin suunnitelman mukaiset ykksipuoliset alueliitokset Biden näkee sellaisina. Se voi johtaa Israelin ja Yhdysvaltojen välisen suhteen viilenemiseen, jos valta Valkoisessa talossa vaihtuu. 


Tästä seuraa lopulta se, että sen jälkeen, kun Israel on toteuttanut Länsirannan alueliitokset, Turkki tulee kokoamaan islamilaisia valtioita yhteisrintamaan Israelia vastaan. Tämä johtaa nk. Googin sotaan, Hes. 38-39. Profeetta Hesekiel kuvaa tilannetta seuraavasti;

14 "Sen tähden, ihminen, julista Gogille: Näin sanoo Herra Jumala: Tuohon aikaan, kun minun kansani Israel elää turvallisin mielin, saat sinä kutsun.
15 Sinä lähdet kotimaastasi pohjoisen periltä, ja sinun kanssasi lähtee monia kansoja, ratsumiehiä kaikki, suuri joukko, suunnaton armeija.
16 Sinä hyökkäät minun kansaani Israelia vastaan ja peität pilven lailla koko maan. Tämä tapahtuu silloin kun aika on täysi, minä vien sinut silloin maatani vastaan, jotta kansat oppisivat tuntemaan minut. Siinä, mitä sinulle teen, Gog, minä osoitan pyhyyteni kaikkien kansojen nähden. (Hes. 38)

Turkin ja Iranin johtama islamilaisten maiden liittoutuma tullaan kuitenkin lyömään Israelin vuorille. Samalla Herra "kääntää katseensa juutalaisen kansan puoleen", eli lähettää heille herätyksen, vrt. Sak. 12:4. Israelissa alkaa suuri herätys, Hengen kevätsade, mikä leviää koko maailmaan ja valmistaa samalla seurakunnan ylösottoon. Ylösottoa seuraa maailmassa suuren ahdingon aika ja lopulta Jeesuksen paluu takaisin maan päälle perustamaan tuhatvuotisen valtakuntansa. Sen jälkeen alkavaa maailmanlaajuisen rauhan ja hyvinvoinnin aikaa kuvaa mm. profeetta Miika seuraavasti;

1 Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, ja se on oleva korkein kukkuloista, ja sinne virtaavat kansat.
2 Monet pakanakansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana."
3 Ja hän tuomitsee monien kansojen kesken, säätää oikeutta väkeville pakanakansoille, kaukaisiin maihin saakka. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan. (Miika 4)

Uutisvirtaa

22.1.2020 Pääministeri Netanyahu ilmoitti aikeistaan liittää Jordanin laakson alue osaksi Israelia hallituksen yksipuolisella esityksellä ensi sunnuntaina. Trumpin hallinto pyysi Netanyahua kuitenkin pidättäytymään asiasta toistaiseksi ja odottamaan Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman julkistamista. Yhdysvaltojen odotetaan julkistavan suunnitelmansa lähiviikkoina.

24.1.2020 Presidentti Trump on kutsunut sekä PM Netanyahun että myös Benny Gantzin Valkoiseen taloon Washingtoniin ensi tiistaiksi keskustelemaan Lähi-Idän rauhansuunnitelmasta. Trump sanoi julkaisevansa suunnitelman sitä ennen. Palestiinalaiset ovat varoittaneet Trumpia ylittämästä "punaista linjaa", mikä tarkoittaa Itä-Jerusalemissa olevien muslimien pyhien paikkojen hallintaa.

26.1.2020 Virkaa tekevä PM Benjamin Netanyahu sanoi lähtiessään Tel Avivista kohti Yhdysvaltoja menevänsä tapaamaan presidentti Trumpia, joka esittele suunnitelman, mikä edistää Israelin kaikkein tärkeimpiä tavoitteita. Netanyahun mukaan he tekevät yhdessä Trumpin kanssa ensi viikolla historiaa. 

24.2.2020 Turkki tuomitsee jyrkästi virkaatekevän PM Netanyahun ilmoituksen rakentaa YK:n päätösten vastaisesti 3000 uutta asuntoa Jerusalemin rajalle Givat HaMatosiin Länsi-Rannalle. Netanyahu on lisäksi ilmoittanut aloittavansa heti 2.3 pidettävien vaalien jälkeen Trumpin rauhansuunnitelman mukaisten alueiden liittämisen Israeliin muualtakin Länsi-Rannalta.

24.2.2020 Amerikkalais-israelilainen kartoitustiimi aloitti työnsä Länsi-Rannalla. Se merkitsee Trumpin rauhansuunnitelman pohjalta 30 % nk. alue C:stä liitettäväksi Israelin valtioon ml. kaikki Länsi-Rannan juutalaiset siirtokunnat. Netanyahu lupasi liittämisen tapahtuvan heti, kun tiimi saa työnsä valmiiksi.

25.2.2020 YK:n turvallisuusneuvosto Yhdysvallat ml. hyväksyi yksimielisesti julkilausuman, missä Israelia ja palestiinalaisia kehotettiin pidättäytymään kaikista toimista, jotka vähentävät kahden valtion ratkaisun toteuttamiskelpoisuutta. Julkilausuma annettiin sen jälkeen, kun Israel ilmoittti uusista rakennusprojekteistaan Itä-Jerusalemissa.

27.2.2020 Yhdysvaltojen demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders kutsui Netanyahua "taantumukselliseksi rasistiksi" Charlestonissa pidetyssä väittelytilaisuudessa. Toinen ehdokas Elisabeth Warren kutsui Trumpin rauhansuunnitelmaa "katastrofiksi".

Kommentti: Mitä tapahtuu, jos Donald Trump ei voitakaan ensi marraskuun presidentinvaaleja ja Yhdysvallat saa demokraattipuolueen presidentin? Joutuuko Yhdysvaltojen ja Israelin suhde kriisiin?

28.2.2020 Yli 50 Euroopan entistä ulkoministeriä ja korkean tason päättäjää julkaisi avoimen kirjeen, missä tuomittiin Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelma. Kirjeen mukaan se rikkoo mm. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 2334, mikä tuomitsee Israelin siirtokunnat laittomiksi. Kirjeen mukaan Trumpin esitys johtaa apartheid-asetelmaan Israelin ja palestiinalaisten välillä.

2.3.2020 Alustavien tulosten mukaan Netanyahu näyttäisi niukasti voittaneen Israelin vaalit. Jos hän toteuttaa vaalilupauksensa mukaisesti Trumpin suunnitelman esittämät alueliitokset Länsi-Rannalla ja Jerusalemissa, se nostattaa koko islamilaisen maailman raivon. Myös YK ja EU ovat tuominneet yksipuoliset alueliitokset. Samoin demokraattien presidenttiehdokkaat Yhdysvalloissa. Vrt. Sak. 12:2.

20.4.2020 Yli 17 kuukauden poliittisen pattitilanteen ja kolmien vaalien jälkeen Netanyahu ja Gantz tekivät historiallisen sopimuksen yhteishallituksesta. Netanyahu toimii pääministerinä ensimmäiset 18 kk ja lokakuussa 2021 Gantzista tulee pääministeri loppuvaalikaudeksi. He myös vuorottelevat varapääministereinä. Näin maassa vältettiin 4.8.2020 pidettäviksi määrätyt 4. vaalit.

Samalla sovittiin, että Trumpin rauhansuunnitelman mukaiset alueliitokset Länsirannalla tullaan toteuttamaan heinäkuussa 2020 sen jälkeen, kun alueen kartoitus saadaan päätökseen.

27.4.2020 Israelin päääministeri Netanyahu ilmoitti pitävänsä vaalilupauksensa ja siten Jordanin laakso ja Länsirannan siirtokunnat tullaan liittämään Israeliin ensi heinäkuun alusta lukien, jolloin hallitus päättää asiasta. Netanyahun mukaan nyt on historiallinen tilaisuus saattaa voimaan se, mitä jo San Remon kokouksessa päätettiin 100 vuotta sitten Balfourin julistuksen toteuttamisesta.

2.5.2020 Britannian kansanedustajat vaativat hallitusta asettamaan taloudellisia sanktioita Israelille, jos se toteuttaa yksipuoliset alueliitokset Länsirannalla. Venäjälle asetettiin samalla tavalla sanktioita, kun se liitti yksipuolisesti itseensä Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan ja siksi sanktioiden tulee kohdistua vastaavasti myös Israeliin.

6.5.2020 Yhdysvaltojen suurlähettiläs Israelissa, David Friedman, sanoi Yhdysvaltojen olevan valmis tunnustamaan Israelin alueliitokset Länsirannalla heti kun kartoituskomitea on saanut työnsä päätökseen ja alueliitokset tehdään Trumpin rauhansuunnitelman pohjalta. Israel on asettanut alueliitosten päivämääräksi 1.7.2020 alkaen.

7.5.2020 Demokraattien presidenttiehdokas, Joe Biden totesi, että Israelin ei tule tehdä mahdottomaksi kahden valtion ratkaisua palestiinalaisten kanssa yksipuolisilla alueliitoksilla. Biden on myös sanonut ettei hän peruuttaisi Trumpin päätöstä USA:n suurlähetystön sijainnista Jerusalemissa, mutta hän avaisi myös uudelleen USA:n konsulaatin Itä-Jerusalemiin.

12.5.2020 Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vierailee keskiviikkona 13.5 Israelissa ja keskustelee Netanyahun ja Gantzin kanssa Trumpin rauhansopimuksen mukaisista alueliitoksista sekä yhteistyöstä koronarokotteen kehittämiseksi. Israelin uusi hallitus vannoo virkavalansa torstaina 14.5.2020.

18.5.2020 Israelin uusi hallitus on astunut virkaansa. Maan suurlähettiläs Yhdysvalloissa, Ron Dermer, kehoittaa Israelia toteuttamaan Länsirannan alueliitokset nopeasti. Joe Bidenin voittaessa marraskuuun presidentivaalit Yhdysvaltojen asenne Israeliin ja varsinkin Trumpin suunnitelman mukaisiin alueliitoksiin voi muuttua nopeasti.

24.5.2020 PM Netanyahu on joutunut oikeuden kuultavaksi lahjussyytteisiinsä liittyen.Samaan aikaan demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on Jewish Insider-lehden mukaan varoittanut Israelia yksipuolisista alueliitoksista, koska ne hänen mukaansa tukahduttavat toiveen rauhasta. Tämä pakottaa Netanyahun kiirehtimään asian kanssa ennen marraskuun vaaleja Yhdysvalloissa.

25.5.2020 Sunnuntaina 24.5 pitämässään puheessa Turkin presidentti Erdogan sanoi, etteivät muslimit tule sallimaan palestiinalaisten maata annettavaksi pois kenellekään muulle. Hän toisti viestinsä siitä, että Jerusalemin temppelivuoren hallinta on "punainen linja" kaikille maailman muslimeille. Israel on ilmoittanut liittävänsä 30% Länsirannasta 1.7.2020 alkaen.

6.6.2020 Saksan ulkoministeri Heiko Maas vierailee ensi viikolla Israelissa. Hän haluaa varoittaa Israelia tekemästä Länsirannan alueliitoksia. Saksa aloittaa puheenjohtajana heinäkuun alussa sekä EU:ssa että myös YK:n turvallisuusneuvostossa. Maasin mukaan Saksa ei halua tehdä Israelin vastaisia päätöksiä, mutta sen on pakko, jos alueliitokset toteutetaan.

1.7.2020 Jerusalem Postin mukaan Presidentti Trump antaa ensi viikolla julkilausuman Israelin suunnittelemista alueliitoksista Länsirannalla. Alueliitokset tehdään sen jälkeen. Vielä on epäselvää, tekeekö Israel kaikki rauhansuunnitelman mukaiset alueliitokset heti vai tehdäänkö niistä aluksi vain pienempi osa.

13.8.2020 Presidentti Trump twiittasi Israelin ja Yhdistyneiden arabiemirattien (UAE) päässeen sopimukseen rauhan ja diplomaattisuhteiden solmimisesta maiden välillä. UAE on kolmas arabimaa, joka solmii rauhan Israelin kanssa. Trumpin mukaan sopimukseen kuuluu suunniteltujen Länsirannan alueliitosten lykkääminen toistaiseksi. Trump kutsui sopimusta "valtavaksi läpimurroksi", jota mahdollisesti seuraa myös muita rauhansopimuksia.

Arabiemiraatit totesi sopimuksen julkistamisen jälkeen, että sovun tarkoituksena on estää Palestiinan alueiden liittäminen Israeliin. Arabiemiraattien ulkoministeri Anwar Gargash kehotti Israelia ja Palestiinaa palaamaan neuvottelupöytään, jotta kahden valtion malli voitaisiin toteuttaa.

PM Netanyahu tosin väitti myöhemmin lehdistötilaisuudessa, että alueliitokset Länsirannalla tullaan vielä toteuttamaan myöhemmin.

14.8.2020 Presidentti Erdoganin mukaan Turkki aikoo katkaista diplomaattisuhteensa Yhdistyneiden Arabiemiraattien (UAE) kanssa, koska se "petti Palestiinan kansan" aikomalla tehdä rauhansopimuksen Israelin kanssa. Erdoganin mukaan "Turkki ei aio pettää Palestiinan asiaa". Myös palestiinalaishallinto on tuominnut UAE:n menettelyn.

3.9.2020 Yhdysvaltojen neuvotteleman Israelin ja UAE:n välisen rauhansopimuksen tulkinnasta on tullut kiistaa. UAE sanoo sopimuksen kokonaan estävän Israelin suunnittelemat Länsirannan alueliitokset, kun taas Israelin tulkinta on, että ne vain siirtyvät tulevaisuuteen.

9.9.2020 Yhdysvaltojen neuvotteleman Israelin ja UAE:n välisen rauhansopimuksen (Abraham Accord) allekirjoitustilaisuus pidetään Washingtonissa 15. syyskuuta. Samaan aikaan Donald Trump on nimetty ehdokkaaksi Nobelin rauhanpalkintoon vuodelle 2021.

12.9.2020 Presidentti Trumpin mukaan myös toinen Persianlahden valtio, Bahrainin kuningaskunta, on normalisoimassa suhteensa Israeliin UAE:n lisäksi. Bahrainin ulkoministerin odotetaan osallistuvan 15. syyskuuta Washingtonissa pidettävään tilaisuuteen UAE:n ja Israelin edustajien lisäksi.

16.9.2020 Israel, Bahrain ja Arabiemiraatit allekirjoittivat suhteiden normalisointia koskevat asiakirjat Washingtonissa. Presidentti Trumpin mukaan ”Vuosikymmeniä jatkuneiden erimielisyyksien ja konfliktien jälkeen me juhlistamme uuden Lähi-idän aamunkoittoa”. Sopimuksessa ei viitattu "kahden valtion ratkaisuun" eikä Länsirannan alueliitoksiin.

23.9.2020 Presidentti Erdogan sanoi YK:n yleiskokouksen puheessaan Palestiinan miehityksen olevan "ihmisyyden avoin haava" ja syytti Israelia "jatkuvasti kasvavasta röyhkeydestä" islamin pyhillä paikoilla Jerusalemissa. Erdogan sanoi myös presidentti Trumpin olevan "Israelin kätyri" palestiinalaisten vastaisissa toimissa. Israelin edustaja poistui salista kesken Erdoganin puheen.

3.11.2020 USA:n demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris totesi, että Bidenin voittaessa Yhdysvallat palauttaa taloudellisen ja humanitäärisen tukensa palestiinalaisille. He myös vastustavat Länsirannan yksipuolisia alueliitoksia ja juutalaissiirtokuntien laajentamista. Harrisin mukaan demokraatit ovat sitoutuneet nk. "kahden valtion ratkaisuun".

8.11.2020 Joe Bidenin voitto merkitsee Jerusalem Postin mukaan seuraavia asioita Israelille: 1. Trumpin rauhansuunnitelma Deal of the century hyllytetään 2. Länsirannan alueliitokset perutaan 3. Israelin siirtokuntia Länsirannalla ja Jerusalemissa pidetään jälleen laittomina 4. Yhdysvallat liittyy uudelleen Iranin kanssa vuonna 2015 solmittuun ydinsopimukseen, JCPOA:han.

Vainojen uhrien muistopäivää edeltävänä perjantaina,

24.1.2020

Harri Ahdesmäki

Tästä pääset takaisin etusivulle