Temppelivuoren status quo 

SECURITY FORCES guard the safety of Jewish visitors to the Temple Mount during Tisha Be’av, on Sunday (photo credit: AMMAR AWAD / REUTERS)

Kuvassa yllä Israelin turvallisuusjoukot suojaavat israelilaisia vierailijoita Temppelivuorella Tisha Beav juhlan aikana sunnuntaina 18.7.2021.

Juutalaiset viettävät Tisha Beav juhlaa temppelin hävityksen muistoksi oman kalenterinsa mukaisesti Av-kuun 9. päivänä, mikä osui tänä vuonna heinäkuun 18. päivän kohdalle. Tänä samana juutalaisen kalenterin päivänä babylonialaiset tuhosivat Salomonin rakentaman Jerusalemin 1. temppelin vuonna 586 eKr. ja myöhemmin roomalaiset tuhosivat Jerusalemin 2. temppelin samana päivänä vuonna 70.

Tisha Beav juhlaa viettämään kokoontui tänä vuonna Temppelivuorelle, mitä muslimit kutsuvat Haram al-Sharifiksi, ennätykselliset 1600 juutalaista. Siellä sijaitsee myös muslimien kolmanneksi pyhin paikka al-Aqsan moskeija. Juutalaisten meno alueelle synnytti levottomuuksia arabien taholta, minkä vuoksi Israelin turvallisuusjoukot suojasivat alueella vierailevia juutalaisia. Myöhemmin sunnuntaina Israelin uusi pääministeri kiitti twiitissä turvallisuusjoukkoja siitä, että ne olivat "ylläpitäneet juutalaisten oikeutta rukoilla Temppelivuorella". Tämä ymmärrettiin yleisesti niin, että Bennett olisi hyväksynyt juutalaisten oikeuden rukoilla alueella. Se taas olisi muuttanut 54 vuotta alueella vallinneen nk. status quon. Pääministerin toimistosta kiirehdittiinkin seuraavana aamuna, maanantaina 19.7 vakuuttamaan, että Temppelivuoren status quo ei ole muuttunut ja pääministeri Bennett oli tarkoittanut että sekä muslimeilla että juutalaisilla oli oikeus vierailla alueella.

Naftali Bennett on oikeistolaisen siirtokuntapuolueen Yaminan puheenjohtaja. Yamina ei hyväksy Palestiinan valtiota eikä minkäänlaista vetäytymistä vuonna 1967 miehitetyiltä alueilta. Se on ajanut Israelin miehittämien alueiden liittämistä virallisesti Israeliin kovemmin kuin edeltävän pääministerin Benjamin Netanjahun Likud-puolue.

Temppelivuorella valitseva status quo edellyttää, että kaikilla uskonnoilla; juutalaisilla, kristityillä ja muslimeilla on oikeus vierailla alueella, mutta vain muslimeilla on oikeus rukoilla siellä. Israelin vallattua Itä-Jerusalemin ja siellä sijaitsevan Temppelivuoren kesäkuussa 1967, tämän status quon toimeenpano annettiin jordanialaisen Waqf säätiön valvottavaksi. Jordania on siten Temppelivuoren "uskonnollinen isäntä" ja Israel on tunnustanut tämän oikeuden vuonna 1994, jolloin rauhansopimus maiden välillä allekirjoitettiin.

Aiemmin juuri Temppelivuoren tapahtumat ovat aiheuttaneet vakavia levottomuuksia Israelin ja palestiinalaisten kesken. Viimeksi näin kävi tämän vuoden toukokuussa, kun muslimit pelkäsivät etteivät pääse al-Aqsan moskeijaan rukoilemaan Israelin suljettua yhden alueelle johtavista porteista. Se sytytti 11 päivää kestäneen sodan Gazassa valtaapitävän Hamasin ja Israelin välille. Myös Turkin presidentti Erdogan viittasi juuri Temppelivuoreen sanoessaan viime vuonna Hagia Sofian moskeijaksi muuttamisen avajaisjuhlassa, että Hagia Sofian "vapauttaminen" oli ennusmerkki tulevasta al-Aqsan moskeijan vapauttamisesta (juutalaisten hallinnasta).

7.10.2021 Jerusalemin maistraatin oikeus (J:em Magistrates Court) teki päätöksen sallia juutalaisten rukoilla Temppelivuorella yksityisesti. Tapaa on noudatettu Temppelivuorella jo puolitoista vuotta, mutta tämä oli ensimmäinen virallinen oikeuden päätös asiaan liittyen. Palestiinalaiset ovat raivostuneet päätöksestä ja Hamas sanoi sen olevan sodanjulistus.

Myös raamatussa ennustetaan lopun aikana käytävän suuren sodan puhkeavan juuri Jerusalemista aiheutuvan kiistan vuoksi Israelin ja sitä ympäröivien kansakuntien välillä. Profeetta sakarja ennustaa siitä seuraavasti:

1 Ennustus, Herran sana Israelista. Näin sanoo Herra, joka on jännittänyt taivaan ja perustanut maan ja joka on luonut ihmisen hengen hänen sisimpäänsä:
2 Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri, ja myös Juudan (nykyinen juutalaisvaltio) kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä.
3 Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.
4 Sinä päivänä, sanoo Herra, minä lyön kaikki hevoset vauhkoudella ja niiden ratsastajat hulluudella. Mutta Juudan heimoa kohti minä avaan silmäni, ja kaikki kansojen hevoset minä lyön sokeudella.
5 Silloin Juudan sukuruhtinaat (Israelin parlamentti Knesset) sanovat sydämessään: "Minun väkevyyteni ovat Jerusalemin asukkaat Herrassa Sebaotissa, heidän Jumalassansa".
6 Sinä päivänä minä teen Juudan sukuruhtinaat ikäänkuin tulipannuksi puitten sekaan ja ikäänkuin tulisoihduksi lyhteitten sekaan, ja he kuluttavat oikealta ja vasemmalta, kuluttavat kaikki kansat yltympäri. Ja Jerusalem saa yhäti asua paikoillansa-Jerusalemissa. (Sak. 12)

 Kuten historiasta tiedämme, tämä Sakarjan ennustus ei ole toistaiseksi toteutunut ja se on siksi vielä tulevaisuudessa, mutta kuinka kaukana?

Harri A