Mitä sanapari "vesi ja Henki" symboloi uudestisyntymisessä?Kreikankielisessä alkutekstissä Jeesuksen käyttämät sanat uudestiyntymisestä on "gennao anothen". Se voidaan kääntää syntyä "uudelleen" tai "ylhäältä". "Ylhäältä" tarkoittaa syntymistä Jumalan vaikutuksesta. Me synnymme tähän maailmaan äitimme kohdusta syntiinlankeemuksen perillisinä ja erossa Jumalasta. Olemme siksi menossa kadotukseen. Tarvitsemme Jeesuksen sanojen mukaan uuden syntymisen ylhäältä päästäksemme takaisin Jumalan yhteyteen. Silloin Jumalasta tulee meidänkin Isämme, Isä meidän. Voimme syntyä Jeesuksen veljiksi ja sisariksi samalla tavalla kuin Hänkin, eli uudestisyntyä Pyhästä Hengestä. Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki, Joh. 3:6. Mutta mitä Jeesus tarkoitti sillä, että ihmisen tulee syntyä "vedestä ja Hengestä"? Vastaus löytyy Vanhasta testamentista, koska Jeesus keskusteli asiasta fariseus Nikodeemukseksen kanssa ja vetosi hänen ymmärrykseensä kirjoituksista. Vanhassa testamentissa vesi symboloi sekä Jumalan sanaa että Pyhää Henkeä. Mitä Jeesus sanoo uudestisyntymisestä?Jeesus toteaa Johanneksen evankeliumin kolmannessa luvussa Nikodeemukselle, että päästäkseen Jumalan valtakuntaan ihmisen täytyy syntyä uudesti ylhäältä, vedestä ja Hengestä.
Kreikankielisessä alkutekstissä käytetään sanoja gennao anothen. Ne voidaan kääntää "syntyä uudelleen ylhäältä", kuten KR1938 ja KR1992 sen kääntävät. "Ylhäältä" kuvaa toimintaa, mikä tapahtuu Jumalan aloitteesta eikä ihmisen, mikä tapahtuu "alhaalla". Jeesus täydentää jatkossa, että uudestisyntyminen tapahtuu Pyhän Hengen vaikutuksesta. Sen tarkka tapahtuminen jää lopulta ihmiselle salaisuudeksi;
Jakeen kahdeksan sana tuuli, kr. pneuma, merkitsee sekä tuulta että Henkeä. Tässä tekstiyhteydessä se merkitsee Pyhää Henkeä, joka puhaltaa, eli vaikuttaa ja luo uutta elämää missä tahtoo, eli oman tahtonsa mukaan. Näin esimerkiksi vesikaste ei automaattisesti ole ihmisen uudestisynnyttävä tapahtuma, koska silloinhan "tuuli puhaltaisi" alhaalta ihmisen, eikä Ylhäältä Jumalan tahdon mukaan.
Nikodeemus ei ymmärtänyt ja Jeesus ihmetteli Nikodeemuksen tietämättömyyttä. Olihan hän fariseus ja Israelin opettaja. Nikodeemuksen olisi pitänyt tuntea Pyhät kirjoitukset, mitkä oli kirjoitettu Tanakhiin, eli meidän Vanhaan testamenttiimme. Ihmiselle julistettu Jeesuksen todistus, eli evankeliumi on lahja, mikä tulee ottaa vastaan. Jeesuksen todistus, eli evankeliumi puhdistaa veden tavoin ihmisen sisimmän (ks. myös Ef. 5:26 ja Joh. 15:3), ja Pyhä Henki voi tulla näin puhdistettuun sydämeen ja synnyttää uskon Kristukseen. Vesi ja HenkiTotisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan. Raamatussa esiintyy symboleita, kuten esimerkiksi vesi (kr. hydor). Yksittäiset symbolit voivat edustaa useampaakin asiaa. Vesi voi siten viitata Raamatussa Jumalan sanaan (Ef. 5:26) tai Pyhään Henkeen (Joh. 7:37-39) tai molempiin. Mutta mihin se viittaa Joh. 3:5:ssä? 1. Vesi Jumalan sanan symbolina Uudestisyntyminen tapahtuu Jumalan sanan, mitä kuvaa vesi, ja Pyhän Hengen yhteistoimintana. Pelastukseen tarvitaan molemmat, evankeliumin sana Kristuksen täytetystä työstä ja Pyhä Henki, joka vaikuttaa uskon Kristukseen. Usko tulee siis (evankeliumin) kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta. (Room. 10:17) 2. Vesi ja Henki molemmat Pyhän Hengen symboleina Kyseessä voi olla myös nk. hendiadys, eli retorinen puheen tehostuskeino. Siinä yhtä asiaa kuvataan kahdella sanalla, jotka liitetään toisiinsa. Termi tulee kreikan sanoista heis ("yksi"), dia ("kautta") ja duo ("kaksi"), mikä tarkoittaa "yksi idea kahden sanan avulla". Uudestisyntymistä kuvataan siinä vedellä ja Hengellä, mitkä molemmat kuvaavat raamatussa samaa asiaa, eli Pyhää Henkeä. 3. Vesi kasteen symbolina Vesi voi viitata uudestisyntymisessä myös kristilliseen kasteeseen. Mutta silloinkin siihen tarvitaan kasteen lisäksi myös usko, kuten on kirjoitettu: Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. Itse kastetoimitus ei uskoa voi vaikuttaa, koska tuuli, eli Pyhä Henki, puhaltaa missä tahtoo eikä ihminen tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Kaste siten ei voi olla uudestisyntymisen edellytys. Ensimmäinen pakanakristitty Kornelius perheineen sai ensin Pyhän Hengen kuultuaan evankeliumin ja Pietari kastoi heidät vasta sen jälkeen, Ap.t. 10. Myös apostoli Paavali sai ensin Pyhän Hengen lahjan Ananiaksen kautta ja hänet kastettiin vasta sen jälkeen, Ap.t. 9. Vesi Jumalan sanan ja Pyhän Hengen symbolina Vanhassa testamentissaSanaparin "vesi ja Henki", mitä Jeesus käytti opettaessaan uudestisyntymistä Nikodeemukselle, hän lainasi profeetta Jesajalta. Nikodeemus oli Israelin opettaja ja siksi hänen olisi tullut tietää veden ja Hengen yhteys VT:n kirjoituksista.
Tässä Jesaja käyttää vettä Jumalan sanan symbolina. Ne tuovat molemmat elämää kuivan maan päälle. Järjestys on selvä, ensin evankeliumi ja sen seurauksena Herran Henki tuo siunauksen. Toinen esimerkki veden ja Hengen yhteydestä löytyy profeetta Hesekieliltä. Profeetta kertoo veden symboloivan siinä Jumalan Henkeä:
Erämaassa Mooses löi sauvallaan kallioon ja siitä virtasi israelilaisille vettä:
Tämä oli esikuva siitä, miten juutalaiset surmauttivat Messiaansa, mutta hänen ylösnousemuksensa seurauksena virtasi Pyhän Hengen elämää tuottava vesi helluntain jälkeen kaikkeen maailmaan, vrt. 1.Kor. 10:4. Evankeliumin vaikutusta ja vettä rinnastetaan toisiinsa myös Sakarjan kirjassa, missä kuvataan Israelin lopunaikaista uudistumista sen vastaanottaessa evankeliumin; Sinä päivänä on Daavidin suvulla ja Jerusalemin asukkailla oleva avoin lähde (evankeliumi) syntiä ja saastaisuutta vastaan. (Sak. 13:1) Profeetta Jesajan sanoin: Te saatte ilolla ammentaa vettä (Pyhää Henkeä) pelastuksen lähteistä. (Jes. 12:3) Kuulkaa, kaikki janoavaiset, tulkaa veden (evankeliumin) ääreen. Tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa ja syökää; tulkaa, ostakaa ilman rahatta, ilman hinnatta viiniä ja maitoa. (Jes.55:1) Miten voi ostaa ilman rahaa ja hintaa? Niin voi tehdä, koska evankeliumi on lahja. Se pitää vain vastaanottaa. Ostaminen kuvaa tekemistä ja siksi ihmisen tulee tehdä jotain päästäkseen osalliseksi pelastuksesta. Se on vastaanottaa evankeliumi silloin, kun Jumala sitä tarjoaa. Sitä kutsutaan myös etsikkoajaksi. Tarjouksesta voi myös kieltäytyä ja niin useimmat tekevätkin. Ketään ei pakoteta. Silti jotkut nöyrtyvät ottamaan tämän lahjan vastaan ja niin heistä tulee Jumalan lapsia.. Vesi Jumalan sanan ja Pyhän Hengen symbolina Uudessa testamentissaJumalaa sanotaan VT:ssa "elävän veden lähteeksi", Jer. 2:13 ja 17:13. Siihen myös Jeesus viittasi huutaessaan lehtimajajuhlan viimeisenä päivänä:
Lehtimajajuhlan viimeisenä, seitsemäntenä päivänä, temppelissä valeltiin Giihonin puron vettä alttarille syyssateiden toivossa. Johannes lisää tähän vielä, että: 39 Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu. Pyhä Henki vuodatettiin ensimmäisenä Helluntaina "kaiken lihan päälle". Sen jälkeen evankeliumin sana on vaikuttanut kaikkialla maailmassa Pyhän Hengen voimasta uskon kirkastettuun Kristukseen. Uskoontulon jälkeen Kristus asuu Henkensä kautta kristityssä. Johanneksen evankeliumissa elävä vesi symboloi Pyhää Henkeä, vrt. myös Joh. 4:10-14:
Ilmestyskirjassa kutsutaan ihmisiä kuuulemaan evankeliumia: Ja Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Ja joka kuulee, sanokoon: "Tule!" Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä (Pyhä Henki) lahjaksi. (Ilm. 22:17) Uudestisyntymisen, eli uskoon tulon jälkeen kristityn tulee kilvoitella pysyäkseen Kristuksen yhteydessä. Uskoontulosta huolimatta synti elää hänessä maanpäällisen elämän loppuun asti. Uskovassa asuva Pyhä Henki muistuttaa ihmistä synnistä ja ohjaa häntä parannuksen tekoon. Jeesus itse toteaa: Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niinkuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan. (Joh. 15:10) Kristitty joutuu taistelemaan omaaa syntistä luontoaan ja Jumalasta luopunutta maailmaa vastaan maallisen elämänsä loppuun asti pitääkseen uskon ja pysyäkseen Kristuksen yhteydessä; Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat. (Fil. 3:14) Laki ja profeetat olivat Johannekseen asti; siitä lähtien julistetaan Jumalan valtakuntaa, ja jokainen tunkeutuu sinne väkisin. (Luuk. 16:16)
Tästä pääset takaisin etusivulle |