Ympärileikkaus kasteen esikuvana

God's Covenant With Abraham - New Covenant Baptist Church

Jumalan Aabrahamin kanssa tekemä liitto oli armoliitto, jossa vanhurskauttaminen tapahtui uskon kautta, Room. 4:3;

Sillä mitä Raamattu sanoo? "Aabraham uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi".

Tähän liittoon ihmiset (poikalapset) otettiin ympärileikkauksen kautta, koska yksi kansa, Israel, muodosti Jumalan seurakunnan. Pelkkä ympärileikkaus ei kuitenkaan riittänyt pelastukseen, vaan kansaan kuulumisen lisäksi tarvittiin myös sydämen ympärileikkaus Hengessä;

Mutta ainoastaan sinun isiisi Herra mielistyi ja rakasti heitä; ja hän valitsi omikseen heidän jälkeläisensä, hän valitsi teidät kaikista kansoista, niinkuin yhä vielä on.
Ympärileikatkaa sentähden sydämenne älkääkä olko enää niskureita. (5.Moos. 10:15-16)

Ja Herra, sinun Jumalasi, tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet, ja niin sinä otat sen omaksesi; ja hän tekee sinulle hyvää ja antaa sinun lisääntyä enemmän kuin isiesi. Ja Herra, sinun Jumalasi, ympärileikkaa sinun sydämesi ja sinun jälkeläistesi sydämet, niin että rakastat Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi, että eläisit. (5.Moos. 30:5-6)

Ympärileikatkaa itsenne Herralle ja poistakaa sydämenne esinahka, te Juudan miehet ja Jerusalemin asukkaat, ettei minun vihani syttyisi kuin tuli ja palaisi, eikä olisi sammuttajaa, teidän tekojenne pahuuden tähden. (Jer. 4:4)

Paavali todistaa samasta asiasta Uudessa testamentissa Room. 2:28-29;

Sillä ei se ole juutalainen, joka vain ulkonaisesti on juutalainen, eikä ympärileikkaus se, joka ulkonaisesti lihassa tapahtuu;
vaan se on juutalainen, joka sisällisesti on juutalainen, ja oikea ympärileikkaus on sydämen ympärileikkaus Hengessä, ei kirjaimessa; ja hän saa kiitoksensa, ei ihmisiltä, vaan Jumalalta.

Raamatun mukaan kristillinen kaste on Kristuksen ympärileikkaus, Kol. 2:11;

ja hänessä te myös olette ympärileikatut, ette käsintehdyllä ympärileikkauksella, vaan lihan ruumiin poisriisumisella, Kristuksen ympärileikkauksella:
ollen haudattuina hänen kanssaan kasteessa, jossa te myös hänen kanssaan olette herätetyt uskon kautta, jonka vaikuttaa Jumala, joka herätti hänet kuolleista.

Kaste on siten tullut ympärileikkauksen sijaan liiton merkiksi Uudessa liitossa. Ympärileikkaus jäi kuitenkin voimaan Herran ja juutalaisen kansan välisen liiton merkkinä ja on voimassa tänäkin päivänä. Kansana he eivät vielä ole ympärileikanneet sydämiänsä.

Uudessa liitossa kaste ei vielä riitä ihmisen pelastumiseen, niinkuin pelkkä ympärileikkauskaan vanhassa liitossa ei riittänyt, vaan sen lisäksi tarvitaan myös sydämen ympärileikkaus, eli uudestisyntyminen Hengestä. Se voi tapahtua vain henkilökohtaisen uskon kautta;

Tietäkää siis, että ne, jotka uskoon perustautuvat, ovat Aabrahamin lapsia. (Gal. 3:7)

Uudessa liitossa ympärileikkaus liitonmerkkinä ei enää toimi, koska seurakunta koostuu kaikista kansoista eikä pelkästään yhdestä kansasta, eli juutalaisista. Siksi se vaihtui kasteeseen. Vanhan liiton esikuvina, eli typoksina olivat ympärileikkaus ja sydämen ympärileikkaus Hengessä, joita vastaavat uudessa liitossa kaste ja uudestisyntyminen Hengestä.

Uudestisyntyminen jälkeen usko tulee säilyttää maanpäällisen vaelluksen loppuun asti.

Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut. (2.Kor. 5:17)

Harri A