Onko Syyrian ja Libanonin yllä kirous?

Libanon

lebanon explosion today

Kuva Beirutin satamasta ammoniumnitraatin räjähtämisen jälkeen 4. elokuuta 2020.

Libanon on poliittisesti hauras ja etnisesti sirpaleinen maa. Se on ollut sitä aina vuosien 1975–1990 sisällissodasta lähtien. Sisällissota sai alkunsa sen seurauksena, kun Yasser Arafatin johtama PLO siirsi päämajansa Jordaniasta Beirutiin vuonna 1973. Siirto tapahtui pakon edessä kuningas Husseinin karkottaessa PLO:n Jordaniasta. Ennen sisällisotaa vauras Beirut tunnettiin "Lähi-idän Pariisina".

Sanomalehti The Guardian kirjoitti tällä viikolla libanonilaismiehestä, joka oli loukkaantunut Beirutin satamassa tapahtuneessa ammoniumnitraattivaraston räjähdyksessä ja totesi reportterille "meidät on kirottu". Räjähdyksessä kuoli noin 150 ihmistä, loukkaantui yli viisi tuhatta ja jätti kodittomiksi jopa useita satoja tuhansia beirutilaisia. Useita on edelleen kateissa. Mies viittasi räjähdyksen lisäksi maan talouteen, joka on konkurssin partaalla.  Köyhien osuus ennen niin vauraasta kansasta hipoo jo 50%. Talouskriisin synnyttämät mielenosoitukset maan korruptoitunutta hallitusta vastaan ovat jatkuneet viime vuoden lokakuusta alkaen ja kärjistyneet ajoittain rajuiksi mellakoiksi. Tiistain räjähdys tuhosi Libanonin tärkeimmän sataman ja sen lisäksi satamassa olleen valtavan viljavaraston. Maata uhkaakin nyt myös ruokapula, koska Libanon tuo 80% viljastaan ulkomailta ja on täysin ruokatuonnin varassa. Lisäksi maassa on 90%:n inflaatio ja koronapandemia kurjistaa maan taloutta entisestään. Maahan on siirtynyt myös yli miljoona pakolaista Syyriasta sen sisällissodan aikana.

Libanon on käynyt kaksi sotaa Israelin kanssa eikä mailla ole tälläkään hetkellä rauhansopimusta, vaan ainoastaan tulitauko. Sitä vartioi maan etelärajalla YK:n UNIFIL rauhanturvaoperaatio. Iranin tukemalla Libanonin shialaisella Hizbollah-järjestö on varastoinut maan eteläosaan Israelin rajan läheisyyteen tuhansia tykistöraketteja ja ohjuksia, jotka se on valmiina ampumaan Israeliin tarpeen niin vaatiessa. Yhdysvallat ja Kanada on luokitellut sen terroristijärjestöksi. EU luokittelee vain Hizbollahin sotilaallisen siiven terroristiseksi. Hizbollahia pidetään sotilaallisesti maailman voimakkaimpana ei-valtiona. Sen hallussa arvioidaan olevan 40 000–140 000 tykistörakettia ja ohjusta, 25 000 palkkasotilasta ja jopa 50 000 reserviläistä. Hizbollah on tukenut Syyrian hallitusta sen taistelussa kapinallisia vastaan.

Lisäksi Iranin vallankumouskaarti tukee järjestöä kouluttamalla sen sotilaita ja antamalla rahallista avustusta. Hizbollahin aiheuttaman uhan takia Israel on ryhtynyt rakentamaan maiden vastaiselle rajalle turvamuuria. Israel on torjunut useita Hizbollahin taistelijoiden yrityksiä soluttautua maahan mm. maan alle kaivetuista tunneleista käsin.

Syyria

Aleppo: Before and after images - BBC News

Kuva Aleppon kaupungista Syyriassa sisällissodan aiheuttaman tuhon jälkeen.

Toinen Israelin rajanaapuri, millä ei ole sen kanssa rauhansopimusta, vaan ainoastaan tulitauko, on Syyria. Israelin ja Syyrian välisellä rajalla tulitaukoa valvoo YK:n UNDOF rauhanturvaoperaatio. Vuonna 2011 alkanut sisällissota on raunioittanut maan infrastruktuurin ja talouden. Sodassa on kuollut lähes puoli miljoonaa syyrialaista ja yli viisi miljoonaa on joutunut pakenemaan maasta. Viime aikoina Syyria on syöksynyt kohti entistä syvempää talousahdinkoa, sillä Syyrian valuutan arvo on romahtanut. Reutersin mukaan yhdellä Yhdysvaltain dollarilla on tällä viikolla saanut 3 000 Syyrian puntaa, kun ennen sotaa yhdellä dollarilla sai 47 Syyrian puntaa. Syyrian viranomaiset selittävät kurssiromahdusta länsivaltojen asettamilla pakotteilla. Romahdus on nostanut ruoan, bensan ja muiden perustarvikkeiden hintoja, mikä on johtanut tänä vuonna hallituksen vastaisiin levottomuuksiin.

Myös Syyria on käynyt Israelin kanssa kaksi sotaa. Viimeksi vuonna 1973 nk. Yom Kippurin sota, jonka yhteydesä Syyria menetti hallitsemansa Golanin ylängön. Tappio johti myös maan hallituksen vaihtoon ja Assadin suvun valtaannousuun. Nykyisin Syyriaa hallitsee 1973 valtaan nousseen Hafez al-Assadin poika Bashar al-Assad. Syyrialla on hallussaan useita satoja isoja Scud B-D tykistöohjuksia, joilla se voi tarvittaessa iskeä syvälle Israeliin. Scud D-ohjuksen kantama on jopa 700 km, joten sillä voi iskeä aina Tel Aviviin asti. Sisällisota on rampauttanut kuitenkin myös tykistöohjusten kykyä ja valmiutta hyökkäykselliseen toimintaan, vaikka al-Assad on käyttänyt niitä myös kapinallisjoukkoja vastaan maan pohjois-osassa. Syyria on käyttänyt aseensa, jotka se on hankkinut tulevaan sotaan Israelia varten, omaa kansaansa vastaan. Syyrialaiset ovat siten itse maksaneet aseet, joilla satoja tuhansia maan kansalaisia on surmattu ja puolet maan väestöstä on joutunut kodittomiksi.

Vaikka hallituksen vastainen kapina ja terroristijärjestö Isis on pääosin kukistettu tänä vuonna 2020, niin maa on sodan jäljiltä jakautunut kolmeen osaan. Pääosa maasta on Venäjän ja Iranin tukeman hallituksen valvonnassa, mutta pohjois-osassa on autonominen kurdien hallitsema alue. Syyrian luoteisosassa on viimeinen kapinallisten hallitsema maakunta Idlibissä, missä Turkki suojaa aluetta hallituksen joukoilta.

Minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat

Historia osoittaa, miten nämä Herran Aabrahamille lausumat sanat ovat toteutuneet. Juutalaisia vainonneet kansat ovat aina saaneet myös itse kärsiä. Raamatun mukaan Aabrahamin ja hänestä polveutuneen kansan viholliset ovat myös Jumalan vihollisia. Asia on mainittu esim. seuraavissa raamatunkohdissa:

Ensin Herra siunaa Aabrahamin ja kiroaa hänen vihollisensa.

Ja Herra sanoi Abramille: "Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. Niin minä teen sinusta suuren kansan, siunaan sinut ja teen sinun nimesi suureksi, ja sinä olet tuleva siunaukseksi. Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä." (1.Moos. 12:1-.3)

Sitten Herra siunaa Iisakin ja kiroaa hänen vihollisensa.

Kansat palvelkoot sinua, kansakunnat sinua kumartakoot. Ole veljiesi herra, ja äitisi pojat kumartakoot sinua. Kirottu olkoon, joka sinua kiroaa, siunattu, joka sinua siunaa. (1.Moos. 27:29)

Ja vielä Herra siunaa Bileamin kautta Israelin kansan ja kiroaa kansan viholliset.

Kuinka ihanat ovat sinun majasi, Jaakob, sinun asuinsijasi, Israel!  Se on kyyristynyt, se on laskeutunut maahan kuin leijona, niinkuin naarasleijona-kuka uskaltaa sitä häiritä? Siunattu olkoon, joka sinua siunaa (Israel), kirottu, joka sinua kiroaa! (4.Moos. 24:5 ja 9)

Israelilla on vain kaksi rajavaltiota, joiden kanssa sillä on edelleen teknisesti voimassa sotatila, Syyria ja Libanon. Muiden rajanaapurien kanssa on rauha ja diplomaattisuhteet. Molemmat valtiot suhtautuvat Israeliin avoimen vihamielisesti ja ylläpitävät vihaa lietsovaa propagandaa sitä vastaan. Molemmilla mailla on myös varastoituna huomattava määrä nykyaikaisia aseita, ohjuksia ja tykistöraketteja, jotka on hankittu käytettäväksi Israelia vastaan. Molemmat maat ovat käyneet läpi sisällissodan, mikä on raunioittanut niiden infrastruktuuria rajulla tavalla ja romuttanut maiden talouden sekä ajanut kansan syvenevään kurjuuteen aina nälänhätään asti. Syyria ja Libanon näyttävätkin olevan "kuin kirouksen alla". On mielenkiintoista pohtia, onko sillä mitään tekemistä Israelin ja juutalaisen kansan vihollisille Raamatussa annettujen lupausten kanssa.

Tästä pääset takaisin etusivulle